Populär Poesi

 

 

Nummer 3 Poeter om poesi

 

 

Anna Jörgensdotter

 

"Jag svarar gärna på frågor om poesin, men jag skriver ingen poesi nu/längre, jag är långt ifrån den poesi jag skrivit och vill någon helt annanstans om jag överhuvudtaget kommer att skriva mer poesi. Jag skriver mest och helst prosa."

 

 

Vilken var den första poet du läste som du verkligen blev berörd av?

Jag skulle vilja säga Eva Dahlgren, som jag lyssnade på/läste när jag var 17. Tack vare henne hittade jag sedan vidare till Edith Södergran. Men en diktsamling som betydde oerhört mycket för mig när jag var 20 var Sun Axelssons "Ljusets hotell". Den fungerade en tid nästan som en nallebjörn. Samma med Thomas Tidholms "Friluftsliv i strandområden". Såna där böcker som gjort att mörkret skringrats lite.

Vilka är dina tre svenska favoritpoeter?

Elsa Grave, Sonja Åkesson, Helene Rådberg 

Vilken är poesins funktion om du skulle uttrycka det i en mening?

Visa verkligheten ur andra perspektiv, gå bortanför utanför bilden av verkligheten.  

Vilken är din favoritefterrätt?

Fruktsallad 

Har du märkt att det finns poesigroupisar?  

Nä. Inte personligen.  

Vad tycker du om poesin i Sverige?

Fantastisk. Många gränssprängare. Stort mod. Otroligt många nya, unga som skriver med sån kraft.  

Vad drömde du om att bli när du var liten?

Olika saker i olika perioder. Skrivandet var så självklart att det inte kunde vara en dröm. Sångerska ville väl nästan alla tjejer bli när Carola slog igenom, eller dansare när Fame var på tapeten. När jag blev lite äldre ville jag absolut jobba med människor med svårigheter att leva, och det är väl kanske det jag i viss mån gör i mitt skrivande. Nu menar jag inte läsarna utan karaktärerna.  

Försörjer du dig på poesi?  

Absolut inte. Det tror jag inte man kan. Och jag är ingen poet, det kan jag inte säga om mig själv, jag skriver dikter som jag skriver låtar, som en hobby mer. Tror inte att jag kommer att våga, eller vilja, ge ut någon mer diktsamling, i så fall måste något förändras radikalt. De diktsamlingar jag gett ut har passat mig där jag varit då. Jag tyckte om live/slampoesin, men den ger mig inte så mycket längre, den vidgar inte blicken och känslan och världen på det sätt jag önskar. Idag behöver jag något annat, och prosan har alltid varit ett mer naturligt element om man kan säga så. Där blir behoven mer tillfredsställda, där finns utrymmet och säkerheten och lusten på ett helt annat sätt.  

Kan du se några grundteman eller grundtankar i din egen diktning?

Jag hoppas att det inte är så enkelt, och jag hoppas att man inte har full kontroll på det man gör. Men visst finns det sorger och frustrationer och viljor som hela tiden driver på. I mitt fall handlar det väl mycket om att slåss mot en samhällsstruktur, små innehållsdeklarerade paket som människor pressas in i, beskurna handlingsutrymmen, manipulerade känslovärldar, moderathelvetet, föraktet mot svaghet. Jag behöver skriva alternativ, och då är fantasin ett ypperligt redskap.

 

Fotograf: Sara Mac Key

 

peter@popularpoesi.se 

Åsa Ericsdotter

Peter Nyberg berättar hur han missar en föreläsning vid första mötet med Ericsdotters poesi. Poeten berättar att hon försöker hitta exakt rätt ord för den råa känslan. Och att hon har smågodis som favoritefterrätt.

Tom Malmquist

Han  har skrivit om hokey som förtryckarmekanism och om män som ammar, är countrysångare, har snarare tandtroll än groupisar men gillar att rota runt  i manlighetens hål.

Marcus Birro

Plötsligt finns Marcus Birro på varenda tevekanal. En poet. I vår tid är han ett extremt fenomen på det sättet. Även vi har fått  en kort intervju med Sveriges enda lysande poesistjärna.

Lina Ekdahl

Lina Ekdahls poesi är medskapande i betydelsen att läsaren får känslan av att vara med och titta när dikterna växer fram. Dessutom berättar Lina Ekdahl vad hon tycker om återväxten i den svenska poesimyllan.

Andreas Nyquist

Är en helt ny poet som inspireras av barn och naturen. Här bidrar han med några nyskrivna dikter om just barndom.

Anna Jörgensdotter

Även om Jörgensdotter inte är poet längre utan ägnar sig åt prosa är hon odiskutabelt en av de mest fascinerande stjärnorna på den litterära himmeln, så vi passade på att intervjua henne om poesi.  

Recensioner

Skrivråd

Behöver du hjälp med att utveckla ditt skrivande eller bara är sugen att publicera dina alster någonstans. Läs mer här.

Populär Poesi Nummer 1 Bloggen

Om du missade det första numret av PP så finns det här. Läs om poesins klimat i Sverige och i New York, ta del av några teman i Tomas Andersson Wijs poesi eller läs betraktelser om Wislava Szymborska eller Gunnar Ekelöfs diktning.

Populär Poesi Nummer 2 Musiklyrik

Populär Poesi tar rocklyriken på allvar. Vi skärskådar i nummer två de förutsättningar som musiklyriken har och diskuterar dess funktion som en del av den poetiska sfären. Proggens, Kents, Eels, Lars Winnerbäcks, Ulf Lundells Plura Jonssons och många flers lyrik undersöks.

Medarbetare

Korta presentationer av redaktörer och medarbetare i nummer 3.

Hem

Innehåll nr 3