Peter Nyberg © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Populär Poesi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiklar

 

• Amerikansk poesi »

I det ledande landet förväntar man sig att finna nyskapande poesi. PP finner att svenska poeters uppfinningsrikedom är långt större än de amerikanska kollegornas. På gott och ont. 

 

• Audens Funeral Blues »

Har ni sett filmen Fyra bröllop och en begravning minns ni John Hannas underbara uppläsningen av Audens Funeral Blues.

 

• Svenbro och Vingårdsmannen »

Akademiledamoten Jesper Svenbro diskuterar i sin diktbok kristen tro utifrån Thomasevangeliet.

 

 

 

Om Populär Poesi nr 1

 

 

 

Populär Poesi var från början tänkt att bli en pappersprodukt av samma typ som tidskriften Språk. Ambitionerna grusades temporärt när den oständiga sekreteraren i svenska akademien Horace Engdahl inte ville ge oss oförskämt mycket pengar för att göra tidningen. Man kan förstå honom. Eftersom vi var gymnasielärare och vana vid nedslående besked bestämde vi oss för att starta en blogg som vi senare skulle kunna visa nämnde Engdahl. Oförskrämt räknade vi med att han skulle bli så imponerad att han gav oss ett litet ekonomiskt bidrag. Ni kan tänka er besvikelsen när den ständiga sekreteraren blev obeständig.

 

Efter att under ungefär ett år ha ägnat oss åt bloggande bestämdes att vi skulle förnya formen och närma oss tidskriftens dito. Eftersom pappersvarianten ännu var oåtkomlig för oss, numera bibliotekarie och gymnasielärarelärare, varken det ena eller andra är ett höginkomstyrke, bestämde vi oss för att skapa en webbtidning. Det är det allra första numret som du har kommit över.

 

Det första numret kommer att vara ägnat bloggens texter. Här finns recensioner av Jesper Svenbros Vingårdsmannen och hans söner, reflektioner över enskilda dikter som ibland blir essäliknande och ibland stannar vid det personliga, här finns en presentation av några genomgående teman i Tomas Andersson Wijs poesi men också två värderande undersökningar av läget för den svenska och den amerikanska poesin. Vi hoppas ni finner nöje!

 

Nr 2: Musiklyrik

Nr 3: Poeter om poesi

Nr 4: Nätpoesi

Nr 5: Tre 1800-talspoeter

Nr 6: Småförlagen och poesin

 

Populär Poesis skrivråd

 

För läsare som skriver dikter och vill ha en bedömning av sin poesi samt råd om hur den eventuellt skulle kunna förbättras har vi skapat en typ av lektörstjänst. Om du har en dikt som du vill ha bedömd skickar du den till peter(snabela)popularpoesi.se. Dikten eller sviten kommer att kommenteras av oss i mån av tid. Somliga dikter kommer att publiceras på popularpoesi.se tillsammans med kommentaren för att på det sättet hjälpa andra poeter att utveckla sitt skrivande.

 
 

Wislava Szymborska Tomas Andersson Wij Gunnar Ekelöf Läsardikt Gustav Fröding  Pia Tafdrup  Om svensk poesi