Meny Stäng

Historik

Populär Poesi skapades sensommaren 2009 av två gymnasielärare, Peter Nyberg och Peter Björkman. Vi tyckte att det behövdes ett modernt forum för att omskriva och publicera poesi, men antog också ett folkbildande perspektiv där vi inkluderade alla olika former av poesi, till exempel scenpoesi och musiklyrik. Det heltäckande greppet om poesin hade och har ingen annan tidskrift i Sverige. Med den inte oävna ambitionen startade vi en blogg. Tyvärr var formatet begränsande, därför utvecklade vi bloggen till en e-tidskrift.

Målet för Populär Poesi var att transformeras till en landsomfattande pappersprodukt. Ett första steg togs i och med att pdf-tidningen skapades. Den var specialgjord för läsplattor och för att man skulle kunna skriva ut texter och bilder. Ett andra steg togs när Svenska Akademien gav oss ett bidrag på 50 000 kronor, vilket medförde att vi i augusti 2013 kunde göra det första trycket (nr 14-15) av Populär Poesi. I samband med detta blev vi en ideell förening, för att kunna bemöta de ekonomiska och administrativa krav som ställs på en seriös tidskrift.

2015 var redaktionen fulltalig. Då började Populär Poesi styras genom en chefredaktör med övergripande ansvar och en redaktör för varje avdelning i tidskriften: tema, musiklyrik, dikter, kritik och essä. Samma år anlitades Helene Jonson som formgivare och lyfte tidningen som estetisk produkt. Förhållandet mellan digitalt och tryckt fann också sin form, genom den nya formgivningen av hemsidan och genom att inga artiklar längre publicerades i båda forumen. 2017 började vi publicera fyra enskilda nummer om året och 2018 började tidskriften tryckas helt i färg.

2013 genomförde vi tillsammans med Holavedsgymnasiet vår första poesitävling: Krispiga kaskader. Namnet på tävlingen är taget efter den vinnande dikten. Mediaeleverna på skolan formgav en vinnarantologi, teater- och dansesteter gestaltade de tjugo vinnardikterna i antologin och två vinnare utsågs: en från gymnasieskolan och en från allmänheten. De första vinnarna blev Emil Fridlund (allmänna tävlingen) och Tilda Friberg (Gymnasiets tävling). Tävlingen genomfördes tack vare Tranås kommun även 2014 och 2015 med samma upplägg. Tävlingen har också genomförts 2017 och 2018.

Sommaren 2014 var Populär Poesi med och arrangerade Dylan Thomas International Literary Residency, ett residens som innehöll författare från Bangladesh, Indien, Sverige, Wales och Irland. Under två veckor bodde och verkade de tillsammans i Tranås. I anslutning till residenset anordnades också Dylan Thomas at the fringe, som bestod av tolv evenemang, till exempel Workshops i skrivande, Pilsnerpoesi och Dylans Night, en hyllning till poeten. Därefter har Populär Poesi arbetat med residenset och den i omfång och kvalitet ökande fringefestiavlen i Tranås. Författare från alla kontinenter har besökt festivalen eller författarresidenset. Se vidare www.atthefringe.org.

Mellan hösten 2014 och sommaren 2018 arrangerade Populär Poesi Ordet i centrum tillsammans med Henry Bronett och Carola Magnusson i Etnografiska museets restaurang Matmekka. Sista onsdagen nio månader om året bjöds poeter, musiker, konstnärer och föreläsare in att under tio minuter uttrycka något från restaurangens scen. Deltog gjorde till exempel Anna Hallberg, Tomas Tidholm, Eva Runefelt och Jenny Wrangborg. Under Redaktionens blogg finns bilder från de flesta av föreställningarna.

Sensommaren 2014 nominerades vi av Föreningen Svenska Kulturtidskrifter till Sveriges bästa kulturtidskrift tillsammans med fyra andra tidningar.

Under våren 2015 blev vi en fristående del av Litteraturcentrum Tranås, vilket är ett nätverk för litteratur i regionen runt Tranås. 2018 började vi samarbeta med studieförbundet Kulturens.

Under 2018 hade vi 376 804 läsare (besökare som stannar längre än två minuter på domänen och rimligtvis läser något) på webben.

Framför allt roar det oss att skriva, ytterst har vi förstått att det är i skrivandet, läsandet och fascinationen för poesi som kärnverksamheten finns. Inte desto mindre strävar vi fortfarande efter att höja kunskapen och intresset för poesi hos allmänheten.

Framsidor

Populär Poesi nummer 1 Bloggen lades ut i augusti 2009
Populär Poesi nummer 1 Bloggen lades ut i augusti 2009

 

En ny version av nummer 1 lades ut på sidan i juni 2012.
En ny version av nummer 1 lades ut på sidan i juni 2012.

 

Populär Poesi nummer 2 med tema Musiklyrik lades ut i oktober 2009.
Populär Poesi nummer 2 med tema Musiklyrik lades ut i oktober 2009.

 

 

Populär Poesi nummer 3 med tema Poeter om poesi lades ut i februari 2010.
Populär Poesi nummer 3 med tema Poeter om poesi lades ut i februari 2010.