Meny Stäng

Årsberättelse 2017 och verksamhetsplan 2018 (förslag)

Redaktionens verksamhet

Under 2017 har Populär Poesi för första gången kommit ut i fyra enkelnummer (32-35). Redaktionen har varit intakt över året och bestått av:

Chefredaktör: Peter Nyberg

Redaktör Essäer & Artiklar: Lydia Liljegren

Redaktör Kritik: Helena Lie

Redaktör Musiklyrik: Channa Riedel

Redaktör Poesi: Jimmie Svensson

Redaktör Tema: Emil Zawadzki

Channa Riedel avslutar sin tid på Populär Poesi i och med nummer 35. Formgivaren Helena Jonsson gjorde nummer 32-33 och ersattes sedan av Mariella Lundman, som gjorde nummer 34-35 och som kommer att fortsätta arbeta med redaktionen. Även hemsidans form justerades något i samband med bytet av formgivare.

De fyra numren har varierat i storlek från 60 sidor till 100 sidor. Sammantaget har 104 skribenter skrivit 187 artiklar till tidskriften. 2017 har webbtexter och tryckta texter helt separerats från varandra. Fortfarande läggs inledningen på de tryckta texterna ut på hemsidan där ungefär lika många fulltexter också publiceras.

Populär Poesi har sålts via Nätverkstans kommissionsförsäljning, enskilda kommissionärer och medlemskap på hemsidan www.popularpoesi.se. Nummer 32 och 33 har sålt slut.

 

Evenemang

2017 har Populär Poesi deltagit i eller arrangerat följande evenemang.

Tranås at the fringe anordnades tillsammans med en mängd andra aktörer men främst Litteraturcentrum Tranås mellan den 1 och 8 juli. Under rubriken Tranås at the fringe 2017 – en författarfest finns texter och bilder från festivalen på www.popularpoesi.se.

Coracle Europe Literary Residency 2017 anordnades i Tranås tillsammans med föreningen Kultivera mellan den 22 juni och 16 juli. 2017 var kriterierna för deltagande att deltagarna skulle vara akademiskt verksamma inom kreativt skrivande på universitetsnivå och dessutom ha ett eget författarskap. Hanna Hallgren från Sverige, Derek Coyle från Irland, Calvin Wharton från Kanada och Jeni Williams från Wales deltog. Curator var Dominic Williams från Wales.

Ordet i Centrum har genomförts sista onsdagen i nio månader. Sammantaget har evenemanget, som samarrangeras med Matmekka och Henry Bronett i Etnografiska museet i Stockholm, haft 44 artister under året, varibland YIP och Tonsillerna har varit gruppframträdanden.

Krispiga kaskader återuppstod under våren 2017. Den nationella tävlingen vanns av Daniel Wallin och den lokala på Holavedsgymnasiet av Ullias Berglund. Under hösten skiftade tävlingen form för att spridas över Höglandet.

Pilsnerpoesi har anordnats tillsammans med Litteraturcentrum en handfull gånger på Ban Thai i Tranås.

Världspoesidagen den 21 mars samlade vi alla dikter som skrevs på vår facebook-sida och publicerade dem i webbupplagan.

Mässor: Populär Poesi medverkade på tre mässor under året: Stockholms stadsbiblioteks poesimässa, Mikroförlagsmässan i Tranås bibliotek och Små Lit i Jönköping.

Verksamhetsplan 2018

I Populär Poesis stadgar bestäms att Populär Poesi årligen ska komma ut i fyra separata nummer. Inför 2018 planeras för nummer 36-39. De fyra numren ska komma ut i två former med separerat innehåll. Nummer 36 består exempelvis både av ett tryck och av ett webbnummer, men texter som finns i trycket finns inte på webben. De betalande medlemmarna får det tryckta numret medan webbnumret är fritt för alla att ta del av i linje med våra folkbildande ambitioner. Medlemsavgiften förblir 280 kronor/fyra nummer (år) även 2018, med undantag för studenter och pensionärer (195 kr/år), stödmedlemmar (500 kr/år) och särskilda kampanjer under mässor.

Om inget oförutsett inträffar behålls den redaktionella strukturen med en chefredaktör och fem avdelningsredaktörer. Ett naturligt steg i professionaliseringen av tidskriften vore att genom arvoden avlöna hela eller delar av redaktionen. Förhoppningen är att det sker under 2018 genom samarbete med studieförbundet Kulturen.

Avdelningarna kommer även under 2018 att vara

 • Artiklar/ Essäer
 • Kritik
 • Musiklyrik
 • Poesi
 • Tema

Ny arvoderad formgivare under från nummer 34 är Mariella Lundman. Förhoppningen är att hon vill fortsätta samarbetet med redaktionen 2018.

Utöver skapandet av tidskriften kommer föreningen att engagera sig i nedanstående evenemang under 2018. Syftet är folkbildande och i grunden syftar verksamheten till att stödja och exploatera poesi som muntlig och skriftlig uttrycksform i hela Sverige, även om det regionala området utan tvekan gynnas mest. I förhållande till tidigare år är Populär Poesi en aktiv part i arrangerandet av Internationell Poesifestival Jönköping, en festival som kommer att etableras i vårt program, och Poetry Slam SM, som bara arrangeras i Jönköping 2018 och därför blir en engångsföreteelse.

Följande evenemang/deltagande i mässor planeras under 2018 (någon punkt kan tillkomma)

 • Januari – Årsstämma
 • 3 februari – Medverkan i SmåLit genom Litteraturcentrum Tranås.
 • 21 mars – Internationella poesidagen – Alla som skriver i Populär Poesis Facebookgrupp publiceras i webbupplagan.
 • 23-25 mars – Stockholm stadsbiblioteks poesimässa
 • 25 april – Prisutdelning i poesitävlingen Krispiga Kaskader
 • Maj – Poetry Slam SM
 • Cirka 23 juni – 22 juli – Coracle Europe Literary Residency
 • 7 juli – 14 juli – Tranås at the Fringe
 • 6-8 september – Internationell Poesifestival Jönköping
 • Under året 2018 – Ordet i Centrum, 6-8 evenemang, sista onsdagen i månaden

Samtliga evenemang som Populär Poesi anordnar har fri entré i syfte att öka tillgängligheten. Flera av evenemangen redovisas i efterhand under rubriken ”Redaktionens blogg” på webbsidan.

Posted in Föreningen Populär Poesi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton − åtta =