Vårens poesiutgivning (2011)

Av Peter Nyberg

Framför allt präglas vårens utgivning av poesi av klassiker. Ellerströms är det förlag som har flest titlar.

För länge sedan var höstutgivningen förlagens främsta tidpunkt för att ge ut poesi, men nu publiceras såväl höst som vår en rik flora av poesi. De som förutspår diktens död och efterfrågar internationell poesi får problem att försvara sina ståndpunkter under våren. Inte mindre än 43 dikttitlar ges ut och rekamas i SvBs katalog. Av dessa 43 titlar är 15 internationella.

Vad som genast förvånar är att utgivningen till stor del består av klassisk poesi. William Butler Yeats diktsamlingar Tornet och Ett kristalliskt rop ges ut. Yeats är visserligen en ständigt populär nobelpristagare (1923 erhöll han priset), men jag har svårt att förstå varför två förlag separat ger ut hans dikter just i år. Inte desto mindre är Yeats en poet för vår tid. Han är en av modernisterna som dröjde kvar i traditionella versfötter och laddade dem med mystik.

John Donne var näst Shakespeare Englands mästardiktare när det gäller sonetter. Från Ellerströms kommer Skabrösa elegier och heliga sonetter. Andra klassiker som ges ut under våren år Simone de Beauviors De onödiga nunnorna, Karin Boyes Ja visst gör det ont och Victoria Benedictssons Den bergtagna.

I den svenska poesiutgivningen framstår Johan Jönssons med. bort. in som en höjdpunkt. Med bitter och okuvlig råhet har Jönsson tagit en av ledarpositionerna inom svensk poesi med hjälp av en stil som ligger relativt nära prosan och ett innehåll som inte viker för vardagens brutalitet. Lars Gustafson skriver ytterligare en diktbok till författarskapet: Elden och döttrarna. Leif Holmstrand, som sist gav ut dikter inspirerade av skräckfilm, kommer med en självbiografisk diktbok: Vid domningskanten. Brombergs nya poesiantologi Hallon och bensin är intressant eftersom den ger röst åt sju nya poeter och ger en fingervisning om nästa generations diktare. Andra titlar från vårkatalogen som säkerligen väcker mångas glädje är Birgitta Lillpers, Eva Ribich, Mattias Alkberg och Petter Lindgren nya böcker.

Ryskan Olga Sedakova kommer ut med Portar. Fönster. Valv. Till vardags arbetar Sedakova på Gorkijinstitutet i Moskva med att lära ut litteratur. Hennes poesi kännetecknas av formfasthet och en vilja att se människan när hon närmar sig tingens kärna. Fransmannen Yves Bonnefoy är Sedakovas like i Frankrike och han kommer ut med Språket, stenarna. Som namnet antyder finns hos Bonnefoy ett intresse för språket kontra tingen. Även Richard Brautigan, Eske K Mathiesen, Marten Söndergaard, Dragana Mladenovic och Durs Grunberg kommer med nyöversatta böcker.

Av debutanter syns egentligen bara en: Pontus Arvstrand, som med sin När marken är platt sjunker himlen fortsätter Kabusas stiligt formgivna poesiböcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

femton + elva =