Tävla i poesi

Av Peter Nyberg

Att tävla i poesi kan tyckas vara en omöjlighet. Hur ska man kunna bedöma en poetisk text och dess kvakliteter? Ofta när jag tänker på olika försök minns jag Döda poeters sällskap och scenen där läraren, Mr Keating, befaller sina elever att riva ut de första teoretiserande sidorna ur sina antologier och hur ivrigt eleverna gör det. En bra dikt är en dikt som skapar känslor. Exakt så svårt och så enkelt är det.

Men man kan förstås skriva mer eller mindre korrekt. Språket är ändå fundamentet. Många språkexperiment sabbar språkets regelverk men det är grundläggande att behärska dem innan sabotaget genomförs, hur ska man annars veta vilka delar som bör angripas?

Och man måste förstås skriva om något, få saker är värre att läsa än en text utan ärende, som bara beskriver sida upp och sida ner utan att vilja något eller ladda texten med spänning av något slag.

Med det i minnet kan man kanske tävla, men bara om kommer ihåg att större delen av bedömningen är subjektiv och en produkt av juryns värderingar. Nedan följer några tävlingar i poesi att lekfullt ställa upp i.

En bloggares dikttävling
Vänsterpartiets dikttävling
Skrivarsidans månadens dikt

Givetvis kan man de publikmodiga ställa upp i ett Poetry Slam också. De anordnas med säkerhet i din närhet.

Tipsa om andra tävlingar i gästboken nedan!

Obs: texten skrevs i nummer 12 av Populär Poesi och är inte aktuell längre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

nio − två =