Höstens poesiutgivning (2012)

Av Peter Nyberg

Jag läser i olika dagstidningar att behovet av utländsk poesi och nyöversättningar är enormt, att vi inte får ta del av de stora internationella namnen eftersom svenskan är så begränsad som språk. Egentligen har jag inget emot internationell poesi men journalisterna måste vara fullkomligt aningslösa när de skriver sådant. För den internationella poesin kan förlagen söka bidrag och på så sätt gå med vinst. De flesta svenskspråkiga poeter är garanterade förlustaffärer. Förhållandet framträder tydligt i höstens poesiutgivning, där en majoritet av böckerna består av just internationella poeter.

Inalles finns 35 diktböcker i svensk bokhandels katalog. Av dessa är 18 böcker internationella översättningar och således 17 från svenska poeter. Inte heller den här hösten framträdern någon debutant. Krisen ligger givetvis just där: var finns de nya svenska poeterna och när får de framträda som självständiga aktörer?

Inte desto mindre är böckerna intressanta. Internationella höjdpunkter är utgivningen av Wislawa Szymborskas kvarlämnade sista diktsamling Nog nu, från vilken ett smakprov smugits in i essän där tre kvinnliga poetiska världar behandlas i nr 13 av Populär Poesi.

Skräckmästaren Edgar Allan poe var som bekant en mästare även i den strängta formen. ”Korpen” är ett mästarprov och essän där Poe berättar hur dikten skapades ett måste för alla poeter som vill tillägna sig kunskaper om hur versfötter och rytm kan befrämja framställningen. Till hösten kommer Poes prosapoesi i boken Eureka i nyöversättning. Texten blev Poes sista. Han menade sig ha bundit samman alla tidens kunskaper om transcendens i detta sista verk och var säker på att inte kunna åstadkomma något bättre

Även Emily Dickinson nyöversätts av Ann Jäderlund i Gång på gång är skogarna rosa. Dickinson var i sin tid nyskapande och har bildat skola med sin existentiella, ofta oerhört laddade och kortfattade poesi.

Av svenskspråklig poesi syns också flera intressanta namn. Finlandsvensken Claes Andersson firar 50 år som poet och samlar sina dikter i Hjärtats rum.

En av de mest originella poeterna i Sverige, Helena Eriksson, ger ut en ny diktsamling: Täthetsteoremet. Framför allt är det undersökningar av språk uppställt i intressanta grafiska former och mellanmänskliga kontakter som tidigare intresserat Eriksson.

Även Göran Greider, Lotta Olsson, Hanna Hallgren, Anna Hallström och Lennart Hellsing kommer med nya diktböcker. Och utöver de här nämnda finns naturligtvis en uppsjö av intressanta författare och titlar från förlagen utanför svensk bokhandels katalog. Det kommer att bli en fin poesihöst. Också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tre × två =