Poesidagen i Nässjö: Ur Goy Perssons manus På spaning efter den poesi som flytt

PP har fått ta del av ett nyskrivet manuskript av Goy Persson. De delar som handlar om den tid Poesifestivalen i Nässjö växte fram i, publiceras här.

Ur På spaning efter den poesi som flytt

Tiden

Visst är det en gyllene tid för poesi under den senare delen av 80-talet, ja in mot 90-talets mitt. Fortfarande finns Sandro Key Åberg, han som får folk att stanna upp och lyssna och som har en humor som letar sig in hos de många. Sandro röjde plats. Sandro togs emot. Sandro är alldeles för tidigt bortglömd.

Karl Vennberg, vars namn, som inget annat har makt men också mark, inte minst i den småländska människomyllan. Kvar finns också poeter som Erik Beckman, Werner Aspenström, Ragnar Thoursie, Anna Rydstedt, Elsa Grave. Tomas Tranströmer och Göran Sonnevi har vuxit sig stora.

Den nya generationen med främst Katarina Frostenson, Birgitta Lillpers, Ann Jäderlund, Stig Larsson, Eva Kristina Olsson och Agneta Enckell är på frammarsch och debuterande poeter som Helena Eriksson väntade på sin tur.

1987 startar både Malmö och Nässjö poesifestivaler. Ekonomiskt är det en bra tid. Landstingen vill vara med och visa sig på kulturområdet. Statens Kulturråd och Svenska Institutet är ett slags garanter för att nya stadigt placerade projekt skall få hjälp.

Samtidigt som det är en poetiskt och ekonomiskt bra tid är det, i alla fall inledningsvis, också en bra tid för att nå ut med poesin till människor som befinner sig på gator och torg, på resande fot eller på sjukhus, i skolor eller på arbetsplatser. Människorna är mottagliga. Tidsandan är sådan. Poeterna, inte alla, men många, vill nå nya ovana människor med sin poesi.

Vi är i slutfasen av det som var det bästa med 1974 års kulturpolitik.

Nässjö blåste i varje fall i trumpet. Poesi åt folket! Festivalen blev en omedelbar succé. Festivalen och Nässjö låg rätt i tiden.

Varken i lokalpress eller bland folk och politiker fanns något gny. Det behövdes inte att någon sa att den första festivalen skulle följas av en andra. Det gick av sig själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

sju − sex =