Ett djupare känsloläge: Aurora lyfter romantiken i Sverige

Av Peter Nyberg

Andreas Björsten. Foto: Annika Martin.
Andreas Björsten. Foto: Annika Martin.

Romantiska förbundet skapades av Bo Setterlind och arbetar idag för en levande kontakt mellan människor och för att genom poesi visa att det finns djupare stämningar i tillvaron.

– De flesta dikterna som skrivs idag är språkmaterialistiska. Jag tycker att det finns ett djupare känsloläge inom romantiken, säger Andreas Björsten som är ordförande i Romantiska förbundet.

Han menar att det finns få levande poeter som verkar i en romantisk tradition, men nämner Bob Hansson och Boel Schenlaer. Vad som utmärker den romantiska dikten är bland annat närheten till det talade språket, subjektiviteten och ett starkt känslomässigt anslag. Björsten berättar att de engelska romantikerna under 1800-talet blandade in muntliga uttryck i sina dikter, vilket han vill överföra till dagens förhållanden.

– Eftersom tanken att människor ska mötas i poesin är så grundläggande för oss arbetar vi med estradpoesi eller att träffas hemma hos någon eller på caféer där man kan läsa dikt. Vi har väldigt små medel och får göra det bästa av vårt engagemang.

Sammantaget har förbundet 100 medlemmar. Tidskriften Aurora kommer ut fyra gånger om året och där försöker redaktionen lyfta fram de romantiska strömningar som finns i poesisverige. I Aurora publiceras också poeter som skriver i en romantisk tradition.

– Vi försöker att hålla en balans mellan att inte ha för höga trösklar samtidigt som vi håller hög kvalitet. Tidskriften ges ut för våra medlemmars skull och för dem som vill hitta in till romantiken, inte i första hand för akademiker, säger Andreas Björsten.

Han menar att romantiken har legat som en underström i poesin de senaste 20 åren och att det framför allt är den ljusa romantiken som grundaren Bo Setterlind förestod som Aurora vill lyfta fram.

– Framför allt försöker jag förvalta uppdraget i Romantiska förbundet genom att ta till vara på gestaltade erfarenheter som strävar efter djupare kunskaper om tillvaron, säger Andreas Björsten.

 

Fakta

Romantiska förbundet bildades 1957 i Uppsala av en mängd poeter med Bo Setterlind och Harald Forss i spetsen
Grundtanken är att slå vakt om de humanistiska värdena i en tillvaro som allt mer präglas av materialism
1978 började förbundets språkrör Aurora utkomma en gång om året
1982 började Aurora utkomma fyra gånger om året

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tre × ett =