Meny Stäng

”Jag litade på kreativiteten och blev dess verktyg”: Emil Fridlund, vinnare i Populär Poesis dikttävling 2013

Av Peter Nyberg

Emil Fridlund. Foto: Åsa Nyberg.
Emil Fridlund. Foto: Åsa Nyberg.

Vad juryn framför allt föll för hos Emil Fridlunds dikt ”Svarta lungor och en krispig kaskad” var rytmiken och den överlägsna språkkänslan. Emil Fridlund själv menar att han helt enkelt litade på sin kreativitet.

Du tog hem förstaplatsen framför 13 tidigare förlagspublicerade poeter. För att använda en sportfråga, hur kändes det?

Det var en fascinerande känsla faktiskt. Jag skrev dikten i ett nafs och skickade in mest för skojs skull, och förväntade mig således inte alls att vinna – än mindre vinna över publicerade poeter!
Både du och Tilda (som vann gymnasiekategorin i tävlingen) kommer från mycket små orter i Ydre, Österbymo och Rydsnäs. Vilka faktorer på orten har bidragit till din utveckling som poet?

För min del har det nog handlat mycket om andra element i livet än födelseort vad gäller min konstnärliga drivkraft, men kulturlivet här i Österbymo är starkt och den som vill få sina verk i ljuset får ofta det här. Så var det i alla fall för mig, med musiken. Musikskapandet öppnade sedan mina ögon för andra kulturella grenar – främst bildkonst och olika former av litteratur. Och idag är väl dessa tre – musik, bildkonst och litteratur – de dominerande konstformerna vad gäller mitt eget skapande.

Emil Fridlund. Foto: Åsa Nyberg
Emil Fridlund. Foto: Åsa Nyberg

Hur tillkom vinnardikten ”Svarta lungor och en krispig kaskad”?

Torsdagen den 19:e satt jag i vanlig ordning uppe sent, efter alldeles för många koppar kaffe. Jag läste Populär Poesis hemsida och fick syn på att en dikttävling ha