Den nya musiklyrikredaktören Johanna Bengtsson

Johanna Bengtsson. Foto: Peter Nyberg
Johanna Bengtsson. Foto: Peter Nyberg

Populär Poesis nya musiklyrikredaktör är bloggare, tycker om att befinna sig i Schostakovichs symfoniska världar och har bland andra Christian Hawkey som favoritpoet. 

Var finns poesin i musiken?
Jag tror inte att de finns i varandra så mycket att de kan bära varandra, och förstärka varandra. En bra text till musik kan få en att lyssna noggrannare och därmed öppna ens öron ytterligare för finesser och grepp liksom en väl tonsatt text kan skapa stämningar som gör en mer mottaglig för innehållet. För många ligger det nog nära till hands att närma sig poesin genom musiken. Många som påstår att de inte är intresserade av poesi har ju en nära relation till något band eller låtskrivare. Oerhört många relaterar till texter av Håkan Hellström, Lars Winnerbäck och Kent, vilket säkert kan leda till ett bredare poetiskt intresse. Särskilt när många inte kommer i kontakt med speciellt mycket annan lyrik.

Hur kommer du att sköta musiklyrik-avdelningen?
Jag kommer att försöka bredda perspektivet på musiklyrik genom att publicera texter om fler typer av genrer och textförfattare. Jag hoppas också på sikt i större utsträckning kunna lyfta fram samspelet mellan texten och musiken.

Vilka musikaliska och poetiska favoriter har du?
Jag tycker om att befinna mig i Mahlers och Schostakovichs symfoniska världar, men är också mycket förtjust i bluessångare som Son House. I skärningspunkten mellan poesi och musik kan jag, för att nämna några som påverkar mig starkt, räkna upp till exempel Joanna Newsom, The Handsome Family och The National. När det kommer till den renodlade poesin gillar jag till exempel Christian Hawkey, Ann Jäderlund, Dylan Thomas, Roberto Bolaño och Allen Ginsberg.

Utövar du musik och/eller poesi?
I första hand musik faktiskt. Jag har spelat trumpet sedan jag var liten, och då främst ägnat mig åt klassisk musik i olika typer av ensembler. Musiken har, förutom att ge utlopp för kreativitet, alltid haft en viktig social funktion för mig. För närvarande spelar jag i en symfoniorkestern Kungliga Akademiska Kapellet.

Poesi skriver jag inte själv längre. Tyvärr kanske jag borde tillägga!? Tidigare gjorde jag det en hel del, men upptäckte en sida hos prosan som hade starka beröringspunkter med det som drabbade mig i poesin. Därför ägnar jag mig nu mest åt prosa.

Vad ägnar du dagarna åt?
Jag har nyligen tagit ut min masterexamen i litteraturvetenskap. Därför försöker jag nu orientera mig i tillvaron som ickestudent och fundera ut vad jag egentligen vill hålla på med. Jag frilansar lite med olika textrelaterade jobb, och försöker att på sikt expandera den verksamheten. Dessutom letar jag såklart efter den heliga graal: ett sätt att förtjäna sitt uppehälle på att vara till gränsen för idioti intresserad av litteratur. Jag driver också bloggen Oh! Heathcliff (www.oheathcliff.wordpress.com) där jag får utlopp för mitt mer generella kultur- och populärkulturintresse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fem + 20 =