Den nya temaredaktören Anita Westin

Anita Westin. Foto: Peter Nyberg
Anita Westin. Foto: Peter Nyberg

Populär Poesis nya temaredaktör ägnar dagarna åt att pyssla om katten och trädgården, är pedagog och tycker att skrivande är ”en upptäcktsresa i språkets möjligheter”.

Vad betyder skrivande för dig?
Skrivandet är olika saker beroende på vad jag skriver. För det mesta är det poesi och då är det enkelt uttryckt en upptäcktsresa i språkets möjligheter. I andra sammanhang kan det vara fråga om att klarlägga, att påverka, att berätta om något som kanske lever ett undanskymt liv. Ibland har det varit fråga om rena faktaartiklar på musikens, konstens och litteraturens område.

Hur kommer du att sköta tema-avdelningen?
Jag vill hitta teman som kan locka fram texter av vitt skilda slag. Jag lyssnar gärna till vad andra kommer med för idéer. Men jag vill verka för att de teman vi har kan omfatta olika genrer, samt att det ska finnas både bredd och djup. Det skenbart enkla kan vara det mest intrikata.

Vilka poesifavoriter har du?
Katarina Frostenson är den inom svensk poesi som av olika anledningar följt mig ända sedan hon debuterade. Marina Tsvetajeva. Paul Celan. Nelly Sachs. Friederike Mayröcker. Margareta Renberg. Magnus William Olsson. För att nämna några. Men jag skulle kunna göra en lång lång lista över fantastiska poeter i vitt skilda tidsepoker och stilar. Bundet och fritt.

Skriver du egen poesi, hur fungerar den?
Ja. Men hur den fungerar… Det beror nog på vem som läser. Det finns de som blir provocerade ibland. Det finns de som säger att de inte begriper. Att jag krånglar till det. Men jag är beredd att föra en dialog kring mina egna texter. Ibland händer det att det blir så och det ger alltid nya tankar. Rent tekniskt kan det vara ett långsamt skrivande. Jag kan vara produktiv i perioder för att sedan nästan alldeles upphöra att skriva. En dikt kan ta ganska lång tid på sig innan jag är nöjd. Ett första utkast blir mycket sällan diktens slutgiltiga form. Jag bänder, vrider och vänder på orden. Det är viktigt att det blir exakt på något konstigt sätt. Mitt skrivande har ofta sitt ursprung i iakttagelser jag gör i stort och smått.

Vad ägnar du dagarna åt?
Arbetet som pedagog tar än så länge den största delen av min tid. När jag är ledig målar jag. Skriver. Pysslar om katten och trädgården. Sjunger i kör. Eller bakar en surdegslimpa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett × 2 =