Den nygamla diktredaktören Lars Iselid

Lars Iselid. Foto: Stina Iselid.
Lars Iselid. Foto: Stina Iselid.

Populär Poesis nygamla diktredaktör heter Lars Iselid och försöker skriva skenenkelt, gillar när poeter ”bråkar respektlöst med språket” och har bland andra Helmer Grundström som favoritpoet.

Vilka ideal har du när det gäller poetiska uttryck?
Oj, svår fråga, men jag tycker medmänsklighet är det minsta man kan begära. Att alltid vara på de fattiga och utsattas sida. Gör du avkall på det är du inte trovärdig. Jag gillar också när man bråkar respektlöst med språket. Det tycker jag många svenska poeter är bra på. Ett bra exempel är UKON.

Hur kommer du att sköta diktavdelningen?
Med passion, glädje och en hård, men ärlig hand 😉 Min ambition är, oavsett om man blir publicerad eller inte, att försöka komma med konstruktiv, rättvis kritik som får diktaren att fortsätta skriva, men ännu bättre.

Vilka poesifavoriter har du?
Jag har ju en förkärlek för svenska poeter och av samtida poeter är Bruno K Öijer och Kristina Lugn i en klass för sig. Sonnevi får ursäkta. Andra favoriter är Helmer Grundström, Maria Wine, Sonja Åkesson, Marie Lundquist, UKON för att nämna några. Nej, jag är inget Tranströmer-fan även om jag skriver under på hans storhet.

Skriver du poesi själv, kan du beskriva den?
Ja, så är det väl. Beskriva? Hmmm. Ett mål jag har är att skriva en poesi som inte går att översätta utan att det förvanskas grovt av översättaren. På så vis blir översättaren lika mycket en del av verket som jag själv. Lyckas inte alltid, men… Å andra sidan har jag aldrig blivit översatt, hahahaaa. Annars är det väl blaha kärlek och blaha politik och blaha nonsens. Namnet på min kommande diktsamling är ett försök att beskriva hur jag vill skriva: skenenkelheten.

Vad ägnar du dagarna åt?
Fotboll, familjen, fotboll, familjen och läsa, skriva, mellan städning, renovering och parmiddagar. Ja, åsså jobbar jag 40 timmar i veckan på bibliotek.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

åtta + tjugo =