Ordet i Centrum hösten 2014

Text: Peter Nyberg
Bild: Henry Bronett

OIC1

Fyra onsdagar under hösten 2014 arrangerade Populär Poesi, Henry Bronett och Matmekka på Etnografiska museet Ordet i Centrum, där människor möttes i ord över en bit ekologisk mat.

Elefantmyggan av Håkan

Henry Bronett har berättat att han en dag satt på Matmekka när ägaren Carola Magnusson började prata med honom om att göra ett gemensamt evenemang. Av en händelse kom Henry Bronett att tänka på Populär Poesi, ringde upp Peter Nyberg och berättade om planerna. Ordet i Centrum var skapat. För att skaffa en konstnärligt utformad logga tog vi kontakt med den mångbegåvade Håkan Eklund som gjorde en ”Elefantfluga”, en estradör med ett hjärta av ord.

Ordet i Centrum 1, den 24 september

Det första evenemanget hade åtta akter som var och en förväntades ta tio minuter. Henry Bronett inledde med att läsa några av sina egna dikter. Håkan Friedel talade om buddhism och om att vi har tre minuter på oss att uppfatta tillvarons innersta väsen. Peter Nyberg läste några dikter om skolan. Elisabeth Ohlsson Wallin avslutade den första halvan med att berätta om att hennes foto ”Nattvarden” av New York Times utsetts till en av världens 10 farligaste tavlor. Den andra sessionen inleddes med Jenny Wrangborg läste dikter ur sin nyligen utkomna bok Vad ska vi göra med varandra. Heléne Lööw gestaltade sitt forskningsprojekt om rasism. Carola Magnusson berättade om vattnet och om hur grundläggande det är för människans existens. Thomas Tidholm avslutade kvällen med att läsa och gestalta ett par av sina dikter.

Ordet i centrum 2, den 29 oktober

OIC 2

Den andra omgången av Ordet i Centrum bjöd på två musikaliska nummer. Alexander Freudenthal berättade om sin musiksättning av Nellie Sachs dikter och proggrockbandet Spindelhäxa med hund framförde sånger.Göran Strömqvist läste ett urval av sina dikter. Professor Peter Strang föreläste. Bengt O. Björklund läste några av sina poem. Johanna Bengtsson berättade om poesins roll och olika sätt att värfera den på. Sam Carlquist framförde dikter. Henry Bronett berättade om sina fotografier som kombinerats med engelsk poesi – ”Image to poetry”.

Ordet i centrum 3, den 19 november

OIC3

Henry Bronett öppnade november månads Ordet i Centrum med några av sina dikter. Fotografen Orlanda G Boström berättade om hur han genom att använda iphones kamera återfick lusten att fotografera och ställde ut sina iphone-bilder. Den Sydkoreanska professorn och poeten Jeongrye Choi läste humoristiska och betänksamma dikter. Keith Foster berättade med humor om de språkliga svårigheterna i att komma till Sverige som engelskspråkig. Eva Runefelt läste bland annat det lysande kapitlet ”Yellow” ur sin bok Minnesburen. Johan Seige berättade om hur det är att vara blind, om hoppet efter att bli seende och avslutade med en låt om sin önskan att se himlen. Hans Caldaras berättade om vår ovilja att förstå och behandla romer som vilka medborgare som helst. Anna Hallberg läste ur sin senaste bok Ljusgrönt och aska och ur Colosseum Kolosseum.

Ordet i Centrum 4, den 3 december

OIC4

Årets sista Ordet i Centrum inleddes av Henry Bronett som läste två av sina dikter. Zinat Pirzadeh hoppade in på vägen till Norra Brunn och charmerade publiken fullständigt genom både humor och poesi. Peter Nyberg läste några resedikter. Illustratören och konstnären Åsa Palmborg berättade om sitt förhållande till anteckningsböcker och ställde ut några av sina bilder. Ann Hallström läste dikter från sin bok Saknaden. (Clownen) Manne Klintberg läste ur ett projekt för barn. Duon (Niklas) Lindberg & (Henrik) Sundqvist berättade om Niklas roman och hur den omvandlats till musik och spelade ”Hav”, en av låtarna på det kommande albumet. Carola Magnusson avslutade kvällen och säsongens Ordet i Centrum genom att berätta om sin matpassion och bjuda på larver.

Slutligen vill Populär Poesi, Henry Bronet och Matmekka tacka alla deltagare i 2014 års Ordet i Centrum. 2015 kommer vi att genomföra såväl en vårsäsong som en höstsäsong av Ordet i Centrum. Då är du återigen välkommen att vallfärda till Matmekka! 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

14 + 18 =