Svart kaffe för Mats Hansson

Vinnaren i Populär Poesis dikttävling Krispiga Kaskader, Mats Hansson, följer upp förstaplatsen genom att ge ut en poesibok, Svart kaffe. Vi har pratat med honom om boken och om poesins ämne: sorgebearbetning.

Mats Hansson intervjuas efter vinsten. Foto: Peter Nyberg
Mats Hansson intervjuas efter vinsten i Krispiga Kaskader. Foto: Peter Nyberg

Varför valde du att ge ut Svart kaffe själv?
Det känns som att balansen mellan dikt och verklighet i några enstaka dikter suddas ut och blir subjektiva betraktelser av livet vilket kan göra att innehållet kan kännas starkare än vad texten är som dikt. Att få bestämma över detta känns som en fördel när man ger ut denna typ av diktsamling.

Mats Hanssons Svart kaffe
Mats Hanssons Svart kaffe

Berätta om bokens innehåll.
Vad är sorgen och smärtan när den ska skrivas ner med ord? Hur kan jag förmedla, tala om hur ont jag har? Hur gör jag blodet flytande och synligt, smärtan så närvarande att den skriker? Jag har låtit pennan löpa när tankarna var som mörkast och återger nästan utan justeringar en mindre samling dikter där innehållet bitvis kan kännas starkare än vad texten är som dikt. Vi var alla förlamade över Malins [Mats Hanssons fru, red. anm.] tragiska och allt för tidiga död. Skulle aldrig någonsin få tillbaka henne, min hustru och mina barns mamma. Hon lämnade spår överallt, smärtsamma minnen som påminde om hennes ständiga närvaro. Jag såg henne i vardagslivets rutiner och kunde inte förstå att hennes stol i köket gapade tom. Det kändes overkligt och jag hade svårt att betrakta henne som död. Diktsamlingen speglar just förvirringen, tvivlet, smärtan och sorgen men också en tillstymmelse av hopp.

Med tanke på att du har givit ut boken själv, vilka försäljningsstrategier har du haft?
Jag har försökt att förankra boken och budskapet genom att visa upp texter och illustrationer på Facebook. Försökt svara på kommentarer och kritik i möjligase mån. Har haft texterna på poeter.se och kunnat referera med länkar dit där man också har sett kommentarer, som varit överväldigande positiva.

Vilket mottagande har boken fått?
Boken har fått ett fantastiskt mottagande och många har uttryckt saknaden av denna sorts poesi som väldigt rakt och utifrån vardagslivet behandlar smärtan, sorgen, saknaden. Ett oväntat sidospår var Svenska kyrkans intresse som ser dikterna som ett komplement i sina budskap och även som ett redskap i sitt sorgearbete. Boken, diktsamlingen är ett resultat av alla vänliga brev och förfrågningar som uttrycker en önskan om jag skulle sammanställa mina dikter till en samling och bok. Det har jag hörsammat.

Tror du att du kommer att ge ut flera böcker i framtiden?
Ja, absolut. Jag har fått en förfrågan att sammanställa och ge ut mina kortnoveller i en bok. Berättelser som alla har sina rötter i Dalarna, där jag är uppväxt. Nästan alla dessa historier har varit publicerade i DN.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 × 3 =