International Beat Poetry Festival – 80 festivaler i 50 städer

Av Peter Nyberg

Bengt O Björklund. Foto: Henry Bronett
Bengt O Björklund. Foto: Henry Bronett

Poeterna som medverkar i International Beat Poetry Festival kommer tillsammans med musiker att framträda på Café String i Stockholm den 10 september och i Tranås på Plan B i samband med Yeats at the Fringe: Internationell ordfestival Tranås den 30 september. Bengt O Björklund har initierat och arrangerar festivalen i Sverige.

Vad är International Beat Poetry Festival?
Det är ett internationellt event som först startade som en serie amerikanskan poesifestivaler för att åter lyfta poeterna från en mycket viktigt era inom poesin med många stora och viktiga poeter som Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gregory Corso och många andra. Just nu är det 80 olika festivaler i 50 städer som går av stapeln i september. International Beat Poetry Festival heter de event som sker utanför USA.

Vilka var Beatpoeterna och vilken inverkan har de haft på modern poesi, tänker du?
Att nämna alla poeter som var aktiva under beateran skulle nog kräva många A4-sidor. Andra Beat poeter är Diane di Prima, Neal Cassady, Anne Waldman, and Michael McClure. Även William S. Burroughs och Jack Kerouac räknas som beat poeter. Den betydelse de har haft tror jag är mycket stor. De förde in de råa realismen i poesin. De var som en stor proteströrelse i diktform som rullade över USA och ut i världen. Det finns nog idag tusentals poeter som har sina rötter i beatpoeternas sätt att skriva.

Beat Poetry Festival
Beat Poetry Festival

 

Vilka Beatpoeter ligger närmast ditt eget skrivande?
Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetty och Gregory Corso när det gäller poesin. Men självklart gjorde Kerouacs On the road ett stort avtryck i mig. Jag kom i kontakt med dem under min tid i Istanbul i början 70-talet. När jag först läste Howl var det som om jag blivit träffad av en tsunami.

På vilket sätt är det viktigt att sprida Beat-poesin?
De var stora, de var bra, de får inte glömmas bort. Deras budskap är lika viktigt i dag som då. Även om demonerna byter namn och krigen sker någon annan stans.

Vad kommer att hända under era föreställningar i Stockholm och Tranås?
Vi kommer att läsa våra favorit beatpoeter och egna texter. En del kommer att ske till musik. Tanken är att vi ska minnas dem och ha riktigt kul.

Framträder ni på någon mer plats?
Nej. ”I saw the best minds of my generation destroyed by madness, starving hysterical naked, dragging themselves through the negro streets at dawn looking for an angry fix, angelheaded hipsters burning for the ancient heavenly connection to the starry dynamo in the machinery of night” . . . —Allen Ginsberg, “Howl” Ginsberg första bok, Howl and Other Poems, är ofta den första bok man tänker på när man tänker på Beat poeterna. 1956 publicerade Ferlinghettis förlag City Lights Howl och Ferlinghetti hamnade i domstol året därpå anklagad för obscenitet. Ferlinghetti startade också den legendariska bokhandeln City Lights i San Francisco. Den finns fortfarande kvar.