Meny Stäng

Andlig poesifestival i sin linda

Av Helena Leijd

Foto: Helena Leijd
Foto: Helena Leijd

Stämningen här i det lilla röda missionshuset är stark. Det är första gången jag är här. Jag känner dem inte. Jag är inbjuden till Singö Poesifestival. En liten skara människor sitter kring det skrangliga bordet som hotar att välta. Brinnande värmeljus och Bibel 2000 ligger framme. Författaren och journalisten Ulf Nygren inleder med några dikter, sedan får var och en framföra det han eller hon känner för. De ber ur Tideböner (Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby) och sedan kliver Kåre Lindström upp på scenen. Han talar om Skapelseberättelsen i Bibeln och den Heliga Birgitta som språkrör för Guds auktoritet. Kåre är specialist på henne, berättar senare Ulf Nygren för mig. Kåre Lindström talade även om den moderna synen på sambanden i naturen som hennes uppenbarelser förmedlar med exempel från hajarnas värld och människans utveckling.

Foto: Helena Leijd
Foto: Helena Leijd

Pilgrimsvandrare har sju nyckelord

1) FRIHET

2) ENKELHET

3) TYSTNAD

4) BEKYMMERLÖSHET

5) LÅNGSAMHET

6) ANDLIGHET

7) DELANDE

Deras mål är att ha en större poesifestival nästa år. Själva gruppen vill vara anonym. Det ska vara som att komma till en fristad att komma till Singö och vandra. Ulf Nygren är inte anonym, inte Kåre Lindström heller, men de andra vill vara en pilgrim som vandrar och njuter av närheten till naturen i tysthet.

Ulf Nygren kom hem från Kambodja till påsk 2014.

– Jag kände mig då som en främling i mitt eget land. Jag tycker folk var välfärdsskadade här.

Foto: Helena Leijd
Foto: Helena Leijd

Han har varit verksam på Singö i gruppen sedan februari i år.

– Efter att ha varit utomlands lång tid blev ön ett uppvaknande i svensk natur och skärgård som jag saknade mycket i Kambodja.

Ulf Nygren tror att han började skriva lyrik i brist på respekt för nyliberalismen som värderar människor efter pengar och tillgångar.

 

 

Om gudomlighet

”På sångernas ö händer det att solen smälter vid församlingsaltanen för att stöpas om till klockor som tranorna sveper vingarna runt för att vagga fram klangen över bygden”

Ulf Nygren

– Kalla det Gud eller vad du vill, men ibland kan jag få tecken av någon/ något, som tycks komma utifrån, jag vet inte riktigt vad det är, berättar Ulf Nygren.

– Ibland försöker jag förstå det, men jag tror att det är lönlöst att göra det med förnuftet. Det infinne