Meny Stäng

Krispiga kaskader: Populär Poesis andrapris, Elvira Lindroth: ”Jag började skriva den i mobilens anteckningar”

Elvira Lindroth vann andrapris i Krispiga kaskader. Foto: Privat.
Elvira Lindroth vann andrapris i Krispiga kaskader. Foto: Privat.

Hur kom På gränsen till?
Jag började skriva den i mobilens anteckningar, som jag ofta gör med mina dikter. Jag tänkte mycket på flyktingsituationen och började spinna på idéer om gränser, hur vi stänger ute människor rent fysiskt med murar och taggtråd men också genom att inte våga närma oss andra personer, möta dem, se dem i ögonen. Vi avskärmar oss hellre och skapar gränser som egentligen inte finns. Jag hade den känslan och sen började jag leka med språket, skriva ner enstaka ord, meningar och rim lite då och då tills jag hade en dikt.

Vad påverkar ditt skrivande?
Ofta är det ganska plötsliga idéer och intryck som jag skriver ner. Det kan vara saker jag ser, hör, läser om eller har varit med om. Jag påverkas av världen jag lever i och frågor som engagerar mig, men till stor del är det mina egna erfarenheter och tankar som blir dikter, låttexter och noveller – jag är rätt dålig på att hitta på. Dessutom hämtar jag mycket inspiration från musik, litteratur, filmer och andra poeter.

Vilka teman tycker du är särskilt intressanta när du skriver poesi?
Jag tycker om att skriva politisk och samhällskritisk poesi, men gör det utifrån mina egna erfarenheter. Jag skriver gärna om feminism, Hbtq-frågor, fördomar och uppväxten i en liten ort på landet. Sen ska jag inte förneka att jag har skrivit en och annan olycklig kärleksdikt – men bra kärleksdikter kan det väl inte finnas för många av?

Vilken typ av poesi tycker du om att läsa? 
Ska jag vara ärlig så läser jag inte så mycket poesi. Jag tycker väldigt mycket om spoken word/estradpoesi och lyssnar mest på poeter och dikter på youtube eller live på poesiscener. Jag tycker om poesi som berättar en historia, gärna med riktigt bra flyt, lek med ord och oväntade metaforer. Blir jag berörd så är det bra!

Hur skulle du i generella ordalag beskriva dikterna som du skriver?
Mina dikter är oftast personligt politiska. Även när jag skriver om kärlek, vänskap eller familj tror jag att det kan säga något om samhället och världen vi lever i. Jag har alltid skrivit dikter och låttexter, men på senare tid har jag framförallt skrivit dikter som är tänkta att läsas muntligt, och som jag har uppträtt med på Poetry slam. Jag vill därför skriva dikter med bra rytm som fungerar bra på scen.


Andraprisdikten av Elvira Linderoth

På gränsen

Det finns inga gränser, mellan människor
Inget avstånd mellan våra kroppar
När tårar faller
När vi är gränslöst förälskade eller gränsar till galenskap
I gränslandet
Finns inga gränsvakter
När vi höjer våra röster, till skrik och till tröst
Dagar går mot höst
Jag ritar linjer längst din hud
Som vi ritar linjer på papper
Som om kartan var en sagovärld
Utan riktiga liv
När ni reser i hundratals mil, kliver in och ut ur krig
I gränsen mellan liv och död
På branten, på kanten
På medelhavets stränder
När mina händer
Jagar solkatter på din nakna kropp
Försöker fånga det förgängliga
När ni offrar era liv för en enda strimma hopp