Krönika av Peter Nyberg – Poesin: i kris eller en folkrörelse

Ofta hör man att poesin är i kris eller rent av håller på att dö ut. När jag i lärarrummet på gymnasiet där jag arbetar berättade om en diktbok som har sin bas i skräckfilmernas normvärld tittade en av lärarstudenterna (blivande svensklärare) skeptiskt på mig och sa: ”Men ingen läser väl poesi frivilligt längre?”.

För att ta reda på hur det förhåller sig med den saken satte jag mig på nätet och googlade i den någorlunda medvetna villfarelsen att allt levande som någon över huvud taget bryr sig om sätter sina spår i googles sökmotor.

Redan innan jag började mata in sökord förmodade jag att Bob Hansson och Marcus Birro skulle fara upp på skärmen. Till min förvåning blev det inte så. Istället var det två forum för poesi som dominerade: sockerdricka.se och poeter.se.

Att glida runt i forumen är en nästintill lyrisk upplevelse för en inbiten poesiälskare som sekunderna innan befarat att poesin ligger och dödskrampar. Det gör den inte. Den ligger inte ens på långvård eller konvalesenshem. Alla, från mycket unga människor till mycket gamla producerar poesi i ett oerhört flöde: På sockerdricka finns i skrivandets stund 458 780 dikter som 14 218 medlemmar har producerat. Poeter.se har 450 000 texter och 45 000 unika besökare per månad. Det är ogripliga siffror. Man hisnar. Och bestämmer sig för att undersöka.

I nummer fyra av Populär Poesi behandlas således nätpoesin. Vi har varit i kontakt med Daniel Lyrstedt som arbetar med poeter.se och vi har intervjuat Oskar Rickardsson, Niclas Petersson, Malin Asplund, Anna Andali Signesdotter och Sandra Ollikala som lägger ut sin poesi i något av forumen. Givetvis ger vi också smakprov på nämnda poeters uttryck. I ett försök att ringa in nätpoesins teman och former har vi smugit runt bland dikter och diktare i de två forumen och snappat upp sprida fraser och generella företeelser. Vad vi kommer fram till är att kris snarare är utgångspunkten för diktandet, inte tillståndet för dikten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

två × fyra =