Poesivåren 2011

Av Peter Nyberg

 

Populär Poesi har tittat i svensk bokhandels katalog över vårens utgivning. Framför allt är det Tomas Tranströmers vår, men också akademiledamoten Jesper Svenbro och Elsie Johansson ger ut nya verk. För den klassiskt intresserade poesiläsaren kommer översättningar av Heinrich Heine, Goethe och James Joyce.

Tomas Tranströmer ser ut att bli vårens huvudnummer, vilket inte är underligt med tanke på att vår främsta diktare fyller 80 år den 15 april. Ellerströms firar genom en ny upplaga av poetens Ungdomsdikter (2006). Poesin kommer från tiden innan genombrottet 1954 med 17 dikter då Tranströmer publicerade sig i tidskrifter. Bonniers satsar på volym (även om volym i författarskapet kanske verkar lite paradoxalt) genom att ge ut hela Tranströmers produktion i Dikter och prosa 1954–2004. Samma förlag ger ut litteraturvetaren Staffan Bergstens biografi Tomas Tranströmer: Ett diktarporträtt. Bergsten har många gånger tidigare visat en finkänslig förmåga att arbeta sig in i dikterna och tyda dem.

Bonniers har en rik poesivår. Akademiledamoten Jesper Svenbro kommer med en ny samling dikter under titeln Inget andetag är det andra likt. Av förlaget beskrivs boken som ett brott mot de tidigare diktböckerna, dock verkar Svenbro fortfarande självbiografiskt. Något kryptiskt menar man att boken är ”som en variation på den förlorade sonens återkomst, eller som en simskola.” Även Elsie Johansson fyller 80 år, men några dagar efter Tranströmer, den 1 maj. Författarinnans nya heter Då nu är jag och omfattar ett personligt urval poesi från tidigare samlingar men också nyskrivna prosastycken och dikter. Johanssons produktion genom åren har varit betydligt mer omfattande än årskamraten Tranströmers, inte minst på grund av att hon till stor del är känd för sin romankonst, framför allt för romanerna om Nancy. Malte Perssons nya heter Underjorden och är en samling sonetter från Stockholms tunnelbana. Bara det.

Av svensk poesi är annars W & W utgivining av David Vikgrens Folkmun att se fram emot. Vikgren är en av våra mest originella poeter vars allusionsteknik i de två första samlingarna var ytterst svårforcerbar men efter ansenlig kamp direkt njutbar.

Även den klassiska litteraturen har en rik vår, inte minst om man tycker om romantisk poesi. Themis ger ut Heinrich Heines Sångernas bok, vilken grundlade poetens berömelse under första halvan av 1800-talet. Framför allt sägs det vara förälskade par som dras till dikterna, något som är anmärkningsvärt om kärleksdikternas ironiska egg uppfattas. Atlantis satsar på Zacharias Topelius Ljungblommor. Delarna I–III samlas i boken och omfattar en stor del av Topelius diktarverk. Den finlandsvenska poeten verkade främst vid Helsingfors universitet och blev med tiden den stora finska poeten i den romantiska traditionen. I vanlig ordning är Ellerströms ett vågat förlag: Goethes Livskällan ur döden sprungen är deras bidrag till vårens romantiska flora. Verket är långt ifrån känt, men möjligen kännetecknande för den romantiska strömningens största poet.

James Joyce är knappast känd för sin poesi, om man inte vill betrakta hans romaner som poesi, något som med lite fantasi låter sig göras. Under våren kommer hans Samlade dikter på Ellerströms.

Som höjdpunkter betraktade borgar nämnda titlar och författare för en fin poesivår, framför allt april och början på maj, den romantiska tiden, tycks bli fylld av poetisk upplevelse. Utöver titlarna som nämnts här finns givetvis en mängd poeter och böcker som kommer att omskaka, beröra och fadscinera åresenterade i svensk handels katalog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tretton − elva =