Krönika av Peter Björkman: Nykterhet och poesi

Skriven poesi fungerar som hållpunkter och ledstänger i mitt liv. Ett exempel rör mitt förhållande till droger. Några diktrader av den tidigt döda gotländska poeten Anna Cederlund – bördig från Hörsne (1884-1910) har t.ex. bidragit till att jag i princip aldrig använt sömnmedel eller huvudvärkstabletter. När huvudvärken har satt in har istället följande diktrad dykt upp och uppfordrat mig:

”tag intet sömngift mot din vakna smärta”

Denna Cederlundska diktrad har sin bakgrund i den smärta som förorsakades av hennes tuberkulos, en sjukdom hon också dog i. Min tanke när jag mumlar textraden inuti mitt huvud är då förstås att om hon kunde uthärda så kan jag. Jag struntar i huvudvärkstabletten.

Diktraden har också betytt mycket för att bibehålla nykteristen Peter Björkmans nykterhet. Jag är nykterist sedan 14 års ålder. Men det händer att jag nu vid fyllda 40 tänker att det kanske inte längre är så skadligt att t.ex. dricka ett glas riktigt gott vin. Något jag hittills inte gjort i mitt liv.

Men när jag tänker på vin så finns Anna Cederlunds diktrad där igen. För visst är det så att alkoholens enda medicinskt klarlagda effekt just är att man blir sömnig av den. Och hur var det hon skrev? Ja just det: ”tag intet sömngift…”. Och jag fortsätter alltså att vara nykter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 + 15 =