Krönika av Peter Björkman: Poeternas ålder spelar roll

Jag har placerat poesin efter årtal när poeterna är födda på biblioteket i Åkers styckebruk där jag är föreståndare. Bra poesi är förvisso tidlös – det är en av poängerna med poesin. Samtidigt spelar det OCKSÅ en roll med saker som poeternas ålder, åtminstone för mig. Att läsa poeter som i dagsläget lever och är äldre än mig är viktigt. När jag som är född 1967 t.ex. läser Tommy Olofsson (född 1950) och hans tankedikter i Attack mot intigheten (2009) får jag en viktig bekräftelse på att både kärlekslängtan och glädjen i poesin kan finnas kvar också några år fram i tiden (detta gäller dikten ”Poesins logik” som handlar om poesin / en vacker kvinna). Det ger hopp – särskilt som Olofsson fortfarande lever och verkar – då finns det hopp om att jag också kan göra det ett tag till – med sinnena i behåll.

Dessutom skriver poeter ofta olika sorts dikter i olika skeden av livet. De avklarnade lakoniska sammanfattningarna i livets slut och de yviga och genreupplösande texterna i början av poetkarriären. Och för mig har detta faktum kommit att ändra min poesismak en smula. Edith Södergrans himlastormande dikter som jag verkligen älskade och identifierade mig med när jag var 25 och 30 år – har t.ex. nu tappat i angelägenhet något. Södergran hann ju heller aldrig bli 40. Istället rycker poeter som Olofsson och Jesper Svenbro fram -som kan skriva medelålders tankepoesi (Olofsson) och tillbakablickande reflektioner om sin far och hans gärning (Svenbro). En Svenbro (f. 1944) som kan skriva ”Den här dikten påbörjas en disig sensommardag 1949” (i boken om fadern: Vingårdsmannen och hans söner, 2009) får plötsligt trovärdighet – inte bara på grund av att han är en fantastisk poet – utan också på grund av sin åldersmässiga utsiktspunkt.

Min uppdelning av samlingarna på Åkers bibliotek ser ut som följer:

Poeter födda 1960-,
poeter födda 1940-1959,
och poeter födda innan 1940.

Det betyder att också i den äldsta klassen finns gott om nu levande poeter, inbakade bland klassikerna – bredvid Dan Andersson, Gunnar Ekelöf, Carl Michael Bellman, Edith Södergran, Gunnar Ekelöf. Det känns som om de förbereder sig för att ta steget in bland de odödliga poeterna. I denna åldersklass återfinns Lennart Sjögren, Kjell Espmark, Lars Lundkvist, Göran Sonnevi, Siv Arb, Göran Palm, Bengt Nerman och Folke Isaksson. Många av dessa är fortfarande aktiva poeter – vilket förstås inger mig hopp om livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

fyra × ett =