Krönika av Thomas Wahlström: Piudix – Pixiböcker för vuxna

Jag som ligger bakom piudix-böckerna heter Thomas Wahlström. Jag är själv poet, författare och konstnär. Detta säger jag för att förklara hur jag fick idén till piudix.

Namnet Piudix är en finsk ljudeffekt jag snott av någon finsk kompis morbror. Eller något liknande. Det var ett uttryck vi körde med när vi var unga. Vi gjorde piudix t-shirts på 80-talet.

Jag kom redan 1990 fram till att det gick att vika ett A4 papper så att det gav 12 sidor. Små men ändå sidor. Så föddes piudix, även om det skulle dröja till 2005 innan första piudixen kom ut. 1994 eller 95 gjorde jag två små dikthäften med mina egna dikter i formatet. Ibland viker jag två A4or och får 24 sidor (plus ett separat omslag.) All tryckning, vikning, falsning (om det behövs), häftning och skärning gör jag själv. Upplaga 300-500 ex.

En ren förlustaffär förstås. Jag ser det som ett konstprojekt som målar sej självt. Det finns även tre konstböcker utgivna under namnet piudix artbooks. Lite större format. Viks av A3.

Sedan ett par år ligger förlaget nere p.g.a motivations och tidsbrist. Men i höst tas det i bruk igen. Jag tänkte börja med en antologi över de tidigare utgåvorna. Därefter kommer piudix ut igen i det lilla formatet igen.

Bland författarna märks, Lars-inge Nilsson, Håkan Boström, Ulrich Schacht (Första gången på Svenska), Jonas Ellerström,Thomas Wahlström, Maja hjertzell, Mats Keyet, Bjarne Moelv, Bildfobi och Petter Lantz. Kanske har jag glömt någon… Fler kommer. Mest poesi, men även någon novell och ett konstcollage.

Det lilla formatet påverkar nog inte så mycket, vad gäller innehållet. En 12 sidors piudix är ju två hela A4. 24 sidor ger det dubbla. Det är ganska gott om utrymme om man inte skriver romaner.

Vad gäller layouten har jag gjort en logga för baksidan och bestämt format. I övrigt försöker jag få författarna att själva göra omslaget. Vill de hjälper jag naturligtvis till, men de flesta har gjort sina själv eller anlitat någon vän.

Enda regeln är att det ska vara lika enkelt som piudix.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

19 − 8 =