Om en låt: Kents Sverige

Av Ann-Kristin Nilsson

 

Jag kan inte komma ihåg exakt när det var jag hörde Kents låt Sverige för första gången men jag tror det var i början av min tonårstid d. v. s. när jag var kring 13 år. Det var också då Kiruna kommun öppnade sina armar för några hundratals flyktingar från hela världen. Det tog inte länge förän jag och min bästa kompis började umgås med en familj från Turkiet. Det var som att träda in en en helt annan värld, en mycket mer spännande värld där varje ord var som ett hemligt språk och varje doft något spännande. Det skulle bara vara början på ett långt äventyr. Nu nio år senare har jag hört, känt, sett och smakat av så många länder så det känns som att jag vuxit som människa på ett annat sätt än vad många andra kanske gjort.

Kent sjunger ”välkommen, välkommen hit, vem du än är, var du än är” och så ska det ju vara. Du ska vara välkommen till Sverige utan att bli huggen i ryggen. Du ska inte behöva vara rädd. Du ska inte behöva bli förnedrad av Sverigedemokraterna eller spottad i ansiktet för att du tror på Allah. Men tyvär är det inte så i många fall. Du kommer från krig och elände för att börja om i ett annat land men du hamnar istället i ett annat helvete. Så vackert land vi har. Kanske verkar det så på ytan men gräver man lite djupare så förstår man hur förtryckta invandrare faktiskt är. Därför tror jag att det är oerhört viktigt att välkomna människor från andra länder in i sitt liv och in i sitt hem för att förstå att dom är vi och vi är dom. Även om religionen, hudfärgen och kulturen är en annan så är vi ändå exakt lika mycket värda för vi är människor. Så enkelt är det. Skulle alla förstå hur enkelt det är så skulle det inte uppstå några problem. Det är vi människor som krånglar till allt. Vi krånglar till livet.

För mig är Kents låt Sverige kanske inte så sann men vi kan göra den mer än sann om vi bara öppnar upp oss mera och slutar vara så förbaskat rädda. Men låten är vacker ändå och jag sjunger den för alla mina fina vänner från alla världens hörn som gjort mig till den jag är idag. För mig är dom Sverige. För mig är vi tillsammans Sverige. Länge leve friheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

2 + sjutton =