Meny Stäng

Forsblom, Josefine

Mitt namn är Josefin jag är född och uppvuxen i Norrbottens residensstad Luleå, där jag bott i stort sett hela mitt liv. Sedan 1 ½ år tillbaka bor jag i Stockholm p.g.a arbete. Jag uppskattar Stockholms myllrande kulturliv samtidigt som Norrbotten ger mig ro i själen och tid för eftertanke. Hur som haver: jag är ganska ny på banan när det gäller att uttrycka mig i skrift, och texterna som följer är några av mina allra första skapelser. Dock så har jag alltid haft en förkärlek till språket, meningsuppbyggnader, ord och uttryck samt älskar att uppfinna nya ord. Språk i olika former inspirerar mig, och jag gillar att utmana mig själv genom att bygga upp vackra, starka och även nya sammansättningar av ord eller bara skriva något som får läsaren att fundera, rannsaka eller uppröras. Språk är makt och jag anser att vi har en rik svensk ordlista och att vi i vår vardag uttrycker oss allt för enkelt och enformigt; vi bör utforska och bruka större delar av det vackra svenska språket i våra vardagliga samtal. Tack för mig.

 

Jag vill köpa fri under rökelsekar

Vem vill inte spela kort med Cornelis i månskenet. Vem vill inte äta krabbor på en uteservering i Kabul. Vem vill inte låta sina käkar arbeta med sin älskares pungjuveler. Vem vill inte sticka sina tigergaddar genom Johnny Cash:s gitarr. Vem vill inte kliva igenom rymdens hjärta och köpa en stjärna. Vem vill inte naken bada i Genesarets sjö. Vem vill inte springa på solvarven en natt då kylan fryser livet. Vem vill inte kasta macka på röda havet och äta kärlek med havssalt. Vem vill inte sakta klä av sig och sälja sin byst till en kamelhandlare i Pakistan. Vem vill inte vara ur tiden och tända vaxljus med hjältar i helvetet.

Vill du prata japanska och dricka Chai te innan morgonen vaknar. Vill du älska med en hiv-smittad och säga att om gud vill är du en diamant i öknen. Vill du hemma i en glasblåsares blick, döda ett barn på en violinsträng och sjunga om paradiset. Vill du bygga ett slott i cederträ av nattens kokainhandlare i Colombia. Vill du krama din mor och far imorgon och berätta att dom är en saga för god för att vara sann. Vill du genom Bonnie Tylers stämband dra serpentiner och volanger och dricka ett glas Jesu Kristi blod. Vill du gömma dig bakom civilkurage och rulla dig lycklig i Frank Sinatras tobakslöv.

Jag vill slå mig själv i solarplexus och dricka sperma från munderade karlar med sedvanliga hjärtan. Jag vill gå på lina under Himalaya och tvätta ett rökoffer i rosenvatten. Jag vill köpa mig fri under rökelsekar och underkasta mig katolska präster. Jag vill sjunga gudlösa sånger i dikterade träd och be om din hand varje dag som kommer. Jag vill ro havsvägen till barnens skratt och piska en syrenvind på motsägelsens altare. Jag vill på balsastockar från en översvämning berätta om levande marknader i Abu Dhabi och att det här den sista dagen. Jag vill stena en kvinna i Kirgizistan och be Ray Charles komponera musiken till hennes befrielse. Jag vill suga i mig likmaskar från en pojkvåldtäkt och kasta svart kaffe på café i ett avlägset Paris.

 

Egentligheten

Snöflingorna föll från trädet i en demonlik rörelse. Granarna ställde sig i en värmande ring i kylan och talade om trädsaker. Någonstans kände jag att det overkliga institutet var närvarande. Jag såg att delar av snötäcket plågades av sitt eget element. Och istapparna såg ut att våndas över sin låga kroppstemperatur. Alla stjärnor blinkade i pulstakt för att känna sina himlakroppar. Men i deras gemensamma stjärntecken hittade de en mening med sin tillvaro. På vintergatan var det ännu sömnlösa individer som vandrade – trots mörkrets inbrott. Hela universum satte