Ett land som finns överallt

Av Jonas Ellerström

Jonas Ellerström. Foto: Elisabeth Mansén
Jonas Ellerström. Foto: Elisabeth Mansén

Det är ett enkelt grönt skrivhäfte, jag fick det i skolan och på omslaget har jag skrivit ”Böcker 77–”. Tankstrecket antyder att jag medvetet eller omedvetet insåg att fortsättning skulle följa; nästa häfte är av samma typ men blått och på det står skrivet ”Böcker 80–”. Att 1900-talet skulle komma att ta slut och jag själv följa med in i det nya årtusendet var en för stor tanke att tänka, än så länge hade årtal bara två siffror.

Dagbok har jag aldrig skrivit, knappt ens försökt. Men jag har fortsatt att anteckna alla böcker jag läst. Först noterade jag bara författarnamn och titel, sedan skrev jag ned intryck från läsningen, från några rader till en halv sida, men först 1987 började jag lägga till uppgifter om förlag och utgivningsår. Då hade jag själv gett ut böcker sedan fyra år och huvudsakligen av en slump kommit in på vad som visat sig vara en livsväg.

Jag har kvar alla de här tidiga häftena med anteckningar om lästa böcker, och på sitt sätt är de mina viktigaste ägodelar. För några år sedan började jag göra förteckningen direkt på datorn, och parallellt skrev jag in basuppgifterna (författare och titel) från alla tidigare år. Nu har jag en enkel men sökbar databas över hela mitt vuxna livs bokläsning, och närmare en självbiografi lär jag aldrig komma. Någon gång sätter jag mig kanske också och skriver in alla de juvenila funderingar om liv och läsning som böckerna framkallade, men det kräver mod och en viss självdistans som jag inte tror jag uppnått än.


Läs hela Jonas Ellerströms essä om hans fascination för poesi och hur han skapar sitt förlag i Populär Poesi 24-25 genom att bli medlem: Medlemskap

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

16 + tre =