Meny Stäng

På ängen finns en aftonfalk

Av Bo Bjelvehammar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ulf Lundell. Foto: Sofia Möller.

Rubrikens ord tillhör Ulf Lundell, och strofen fortsätter ”röd som blod och höst, på ängen finns en aftonfalk, grå som skiffer och hav”. ”Aftonfalken” är en sång från 1981 med musik av Pugh Rogefeldt, den finns på hans album Het från samma år. Falkens röda fötter är säregna, liksom hannens roströda byxor och det latinska namnet är Falco vespertinus, en falk som jagar om aftonen.

Det är tankar som kommer, när jag sover under bar himmel på Stenshuvud, men det är inte aftonfalken, som jag ser, det är tornfalken. Aftonfalken liknar tornfalken i levnadssätt och uppträdande, men har andra färger. Mitt stormkök är borta, mina torrsoppor är tagna, min kikare är stulen, allt hände, när jag oförsiktigt nog lämnade min lega en mycket kort stund. Det var väl ingen närig människa från Österlen, som var framme, en av den sorten, som bara vill ha och ta, men aldrig ge något tillbaka.

Ulf Gerhard Lundell är inte hemma, han spelar i Varberg inför 2400 betalande, han drar bra med folk, liksom Gyllene Tider; Ulf Lundell gillar inte Gyllene Tider, den snickrande Ernst, inte allsång på Skansen, inte Stockholm, inte sommaren och inte himlatrappor på fel plats. Hans definition av trappan är en erigerad fallos med stöttor, med samma expressiva och klangfulla språk beskriver han Sverige, det är ett land som har kukat ur. Märkligt att han härdar ut i detta helvete? Som är fullt av förpackningar, som är omöjliga att öppna utan sprängdeg och motorsåg.

Den nya skivan visar att han är sur, förbannad och bitter. Från scenen sjunger han ”Lycklig, lycklig”, vad allt handlar om är att han inte är lycklig. ”Jag är inte lycklig, min enda lycka är att äntligen hitta ett sätt att leva detta liv.” Lycklig var inte heller Jack Råstedt i Jack från 1976, även han var e