Meny Stäng

”To Possess her is, therefore, not to desire her”: Besatthet hos Nick Cave

Av Adam Lundvall

Nick cave 2009. Foto: David Shunkbone.
Nick cave 2009. Foto: David Shunkbone.

 

Var inte ensam! Håll dig på avstånd från henne! Var kall mot henne! Tala helst inte med henne överhuvudtaget! Tänk på all smärta hon har orsakat dig! Konsumera eller ägna dig inte åt konst som behandlar kärlek! Drick inte med måtta! Drick ingenting alls eller drick så mycket att alla känslor nullifieras! Om man dricker lagom, blir man bara kärlekskrank.

Ovidius efter en målning av A. V. Werner.
Ovidius efter en målning av A. V. Werner.

Dessa är några av de råd som återfinns i Ovidius Remedia amoris (Kärlekens botemedel). Ovidius brukar tillsammans med Gallus, Tibullus och Propertius räknas till de ledande författarna inom den romerska kärlekselegin. Ovidius var yngst av dem och levde 43 f. Kr. till 17/18 e. Kr. Råden i Remedia amoris är främst riktade till unga män, med syftet att hindra dem från att bli ohälsosamt fästa vid en kvinna som de aldrig kan få eller åtminstone aldrig kan behålla.

Att idealisera en kvinna cementeras såsom ett litterärt tema redan i antiken, i samband med den romerska kärlekselegin. Genren kräver att diktjaget är olyckligt förälskad i en kvinna, nästan till en sjuklig grad. Den typiska klichébilden av den plågade, olyckligt förälskade poeten härstammar härifrån. Det fanns dock stundtals ett djup redan här. Det är inte bara en romantiserande bild av den lidande poeten som målas upp. I Propertius 1,3 (den tredje dikten i Propertius första bok) överväger till exempel diktjaget att våldföra sig på sin sovande kvinna.

Läs hela texten i Fem år i poesins tjänst – Populär Poesis jubileumsbok. Du köper den här: Kiosk

Eftersom det nästan uteslutande var män som sysslade med poesi i antiken, är det inte så konstigt att föremålen för diktjagens besatthet oftast var kvinnor. Det förekommer dock även dikter adresserade till män. Ända sedan den romerska elegin har tematiken haft en central plats i den västerländska litteraturen och ständigt återkommit genom århundradena. Den har givetvis förekommit ännu tidigare på ett eller annat sätt, eftersom detta fenomen – att idealisera en människa – med sannolikhet är lika gammalt som människan själv.

Tematiken är ej heller främmande för musiklyrik. Kanske har den omedvetet fått sin allra största plats där. Hur många musiker har till exempel inte skrivit en låt om någon de är förälskade i? Förälskelse är oftast en irrationell idealisering av en person. Temat har inte minst behandlats i ett antal av Nick Caves låttexter. I dem rör det sig om manliga karaktärer som är mer än förälskade. De har utvecklat en ohälsosam attraktion, en besatthet av en kvinna. Det mest kända exemplet torde vara hitlåten ”Where the Wild Roses Grow”, som Cave sjöng tillsammans med Kylie Minouge och sitt kompband. Karaktärerna i denna låt har ganska nyligen träffat varandra, och ju bättre man lär känna någon desto tydligare blir personens svagare sidor. Låten slutar med att den manliga karaktären dödar kvinnan, för att på så sätt bevara såväl hennes skönhet som sin idealiserade bild av henne.

Nick Caves första band, The Boys Next Door, var ett ganska ordinärt punkband som till en början spelade coverlåtar. De var aktiva i slutet av 70-talet. I samband med att punkboomen dog ut, tog bandet en ny riktning. De bytte namn till The Birthday Party. Deras musik blev aggressivare. Nick Cave sjöng inte längre. Han skrek. Musiken lät mer som oväsen än någonting annat. Även låttexterna blev råare. Bland deras mest kända låtar finns till exempel ”Release the Bats” som handlar om vampyrsex. Även om de aldrig slog igenom för en bredare publik, kom de att ha stort inflytande på goth rock-genren.

Bandet splittrades dock 1983. Därefter bildades Nick Cave & The Bad Seeds av Nick Cave och Mick Harvey som också var en tidigare medlem i The Birthday Party, samt Blixa Bargeld som värvades från det tyska industrial-bandet Einstürzende Neubauten. Nick Cave & The Bad Seeds är fortfarande verksamt, men idag är det bara Nick Cave som finns kvar från den ursprungliga uppsättningen. Genom åren har de rönt stora framgångar och är onekligen ett av de största alternativa rockbanden.

Nick Cave, Dimmey's mural, Richmond. Foto: HappyWaldo
Nick Cave, Dimmey’s mural, Richmond. Foto: HappyWaldo

From Her to Eternity hette deras debutplatta. Den utkom 1984 och påminner mycket om The Birthday Party i musiken och de lyriska teman som förekommer. Titellåten handlar om en person som har utvecklat en besatthet av en kvinna. Redan i titeln, som är en ordlek på filmen From Here to Eternity, förstår man hur stor plats den här kvinnan tar i diktjagets tankar. Hon är allting.

Musiken är intensiv. Ovanpå basen och trummorna tillkommer en del ”oväsen”. Musiken ackompanjerar texten väl. Den illustrerar diktjagets sjuka och desperata inre. Det är dock inte musiken som är låten. Mest fokus ges till Nick Caves sång och till låttexten, som är stark, och kanske det bästa som har skrivits på temat besatthet.

Texten författades av Nick Cave tillsammans med den australiensiska musikern Anita Lane. Cave och Lane ska tidigare ha haft ett förhållande med varandra. Det har såklart spekulerats i om låten har någon förankring i deras liv. Detta är inte ett fruktbart sätt att tänka kring en text. Att avgöra om texten är verklighetsbaserad