Meny Stäng

Mats Hanssons ”Klöv Anna Nygårdsdotter”

Populär Poesi har fått ta del av en nyskriven och tonsatt visa. Mats Hansson berättar om hur inspirationen plötsligt infann sig och hur visan tog sin form som ballad, en musikalisk tradition med rötter ända till medeltiden. Lyssna till tonsättningen!

Illustration Linda Ågren
Illustration: Linda Ågren

Någon viskade till mig när jag minst anade det att hon fanns där bara för mig. Varje gång som jag sträckte ut handen, när hon var så nära att jag kunde ta på henne, för att bara hämta hem henne så var hon borta. Jag förstod genast att jag drabbats av något oförklarligt, kanske översinnligt? Då satte jag mig ner och försökte förstå men misslyckades och skrev, utan att tänka eller lyfta pennan, visan om ”Klöv Anna Nygårdsdotter”.

Kanske är det av nödvändighet när gåtorna blir olösta och den moderna vetenskapen och ordförrådet inte räcker till som myten, mytologin får förklara det oförklarliga. Att försöka förstå hur den muntliga traditionen i generationer berättat och fört historien vidare för att så småningom hamna i skrift som en utveckling av det mänskliga språket. Att bevara känslan av det ålderdomliga språket är också att närma sig sitt ursprung, att lyssna på rösterna från förr. Vem var Klöv Anna Nygårdsdotter? Kanske lever hon mitt i bland oss som en avbild, ett väsen? Kanske är det så att Klöv Anna Nygårdsdotter hittar sitt ursprung i den medeltida diktningen och att den berättande texten gör visan till vad man i dag kallar en ballad.

Musikaliska genrer går inte alltid att dela in med någon exakthet eller uttalad definition. Klöv Anna Nygårdsdotter, med förmågan at