Meny Stäng

Den amerikanska drömmens spöke: Tom Joads inkarnationer och det förlovade landet

Av Hampus Östh Gustafsson

John Steinbeck skapade karaktären Tom Joad.
John Steinbeck skapade karaktären Tom Joad.

Ett munspel skär genom natten. Människor vandrar längs järnvägsrälsen. Det är en väg utan återvändo, men de vet att de måste fortsätta.

Scenen är som tagen ur en gammal, amerikansk svartvit film. Men så träder en ny aktör in, som inte riktigt hör hemma. En polishelikopter klättrar upp över bergsryggen. Vad spanar den efter? Vem är det den söker? Vem är det som gömmer sig under broarna, där ljusen från lägereldarna flackar?

Helikoptern vittnar om det nya, som fogats in i en gammal berättelse. I det nya ser vi ofta det gamla, trots att den moderna världen tycks oförmögen att slita sig ur förändringens virvelvindar. När den ekonomiska krisen blåste upp hösten 2008 dröjde det inte länge förrän likheterna med den stora depressionen 1929 pekades ut. Då som nu har sociala orättvisor blottats. Människor har brottats med dem för att överleva. De har tvingats bryta upp och söka sina drömmar annorstädes. Men de vandrar inte ensamma. Han går där bredvid dem. Eller åtminstone hans spöke, spöket som lyssnar till namnet Tom Joad.

Läs hela texten i Fem år i poesins tjänst – Populär Poesis jubileumsbok. Du köper den här: <