Även förfärliga män vill ha godnattsagor: Varg Vikernes Black Metal

Tor Gasslander

Varg Vikernes. Foto: Rustem Adagamov. CC BY-SA 3
Varg Vikernes. Foto: Rustem Adagamov. CC BY-SA 3

I augusti meddelade auktionssiten Ebay att annonser om produkter relaterade till den norska Black Metal-artisten Burzum stoppas på siten. Då hade Varg Vikernes, mannen bakom Burzum, redan varit en av den västerländska musikvärldens mest mytomspunna, omdebatterade och hatade musiker i tjugo år.

1993 dömdes Varg Vikernes för mordet på annan musiker och för att ha bränt ned flera kulturarvsmärkta stavkyrkor. Fängelsestraffet varade nästan sexton år. Efter att ha släppts fri 2009 bosatte han sig tillsammans med sin fru i Frankrike. Där greps han återigen förra året, misstänkt för terrorbrott. Då hade Vikernes på sin blogg uppmanat läsare att beväpna sig mot ett muslimskt hot, samtidigt som hans fru köpt flera gevär. Det terrorattentat som franska myndigheter misstänkte att paret planerade kunde aldrig ledas i bevis, men Vikernes dömdes till böter för hets mot folkgrupp efter sina uttalanden.

I Sverige är Varg Vikernes och hans Burzum framförallt känd som den kanske enskilt viktigaste personen i den genre av extrem metal som kallas Black Metal, men också för den debatt om hans konstnärskap som blommar upp med jämna mellanrum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 × 2 =