Dylan och Dylan: Ett samtal med Jackie Hayden

Av Peter Nyberg

Jackie Hayden. Foto: Peter Nyberg
Jackie Hayden. Foto: Peter Nyberg

Bilderna av Jackie Hayden gör honom rättvisa, tänker jag när jag första gången möter en av Storbritanniens mest kända musikskribenter. Han står utanför Restaurang Ban Thai i mörkret och tittar på den bredvidliggande kioskens löpsedlar. Det är en liten man med ett karaktäristiskt utseende: de hängande ögonlocken, snedluggen och det vita skägget. Han är i Tranås under mars månad som resident hos litteraturcentrum och för att skriva klart en biografi om Bob Dylan.

Vi går in på restaurangen och sätter oss vid ett bord. Jag berättar att det förra året i samma hus som han bor i nu, som originellt nog kallas Kraftverket, bodde sex författare under Dylan Thomas International Literary Residency, apropå hans bok A Map of Love: Around Wales with Dylan Thomas.

– Jag upptäckte Dylan Thomas genom Bob Dylan och har alltid varit fascinerad av historien om hur Robert Zimmerman tog sitt artistnamn efter Dylan Thomas.

När Jackie Hayden började läsa Dylan Thomas fastnade han genast, i sådan grad att han började besöka platser som hörde till poetens diktning. Efter hand fick han ett förslag att skriva manus till en CD om Dylan Thomas och därefter inviten att skriva den bok som skulle följa med CDn.

Jackie Hayden utanför Kraftverket. Foto: Peter Nyberg
Jackie Hayden utanför Kraftverket. Foto: Peter Nyberg

− Det gav mig ett tillfälle att närma mig Dylan Thomas verk. Jag träffade hans dotter Aeronwy och blev inbjuden av hans andra dotter Hanna att övernatta och läsa ur min bok i huset där Thomas föddes i Swansea. Jag var överväldigad av det.

I sin nya bok vill Jackie Hayden främst lyfta fram hur betydelsefullt Storbritannien och Irland har varit för Bob Dylan, något som inte belysts särskilt i andra forum. Namnet på boken, Love and Theft?: Bob Dylan´s Celtic Odyssey, belyser intentionerna. Men det finns många fler likheter mellan de två:

− Båda njuter av hur ord låter. Inte bara i sättet de skriver utan också i sättet de uttalar ord när de framför sina verk. De tycks karva ut orden ur luften som om de vore konkreta objekt och lämnar dem hängande där långt efter att musiken har tystnat eller dikten har slutat.

Med den insikten uppmuntrades Jackie Hayden att inte bara lyssna på rösterna som framförde poesin och låttexterna utan att lyssna in i rösterna och att notera tystnaderna mellan orden och noterna.

– Jag upptäckte att vartenda ord, varenda stavelse, kunde vara en värld i sig själv. Jag ser det som Bob gör som ”Performing Literature” och jag ser på Thomas som en performer med, vilket framför allt blir tydligt i hans inspelningar av dikter och berättelser.

Både Bob och Thomas har under sina liv varit hängivna läsare. Det har gjort att andra författares sätt att skriva har blivit en del i deras egna verk, något som Jackie Hayden tänker har inneburit att de har haft en bredare fatabur än de flesta andra att använda sig av i sitt skapande. Samtidigt har båda varit mycket öppna med sina influenser, både litterärt och musikaliskt. De som inspirerat till verk har ofta namngetts. Den centrala boken för dem båda kom att bli Bibeln och det gammaltestamentliga språket fascinerade dem. För Bob Dylans del kommer bibeltraditionen från hans föräldrar, som var ryskjudiska emigranter. För Thomas kom bibelläsandet som en följd av att hans far, Jack, var lärare.

− Men det betyder inte alls att de var moraliskt felfria. Båda tenderade att böja till verkligheten en smula när det passade dem.

Jackie Hayden berättar att Dylan Thomas stal en historia, skrev under med sitt namn och publicerade den i en tidning. Genom hela livet överdrev han sina hälsoproblem. Bob Dylan har berättat fantasifullt om din uppväxt och om att han skulle ha rymt med en cirkus som åttaåring. Över lag har han gett mängder av motsägande svar på frågor i intervjuer under sin karriär.

− Båda återskapade sig själva som det passade dem, något som självklart blev obekvämt emellanåt. När Thomas satt på krogen med sin fru var han på ett sätt, men hon har berättat att när någon bekant kom in började han skruva på sig och blev plötsligt på ett annat sätt. Det var som att han var tvungen att spela en annan roll.

På ett ganska naturligt sätt intresserade sig de båda således för film och skådespeleri. Bob Dylan återskapar inte bara sig själv utan också sin musik på ett aktivt sätt. Under konserterna förändrar han orden, tempot och stilarna på sina sånger.

Också den enorma arbetskapaciteten har Bob och Thomas gemensamt. De engagerar sig i sina verk med extrem envishet. Dylan Thomas skrev hundratals dikter och berättelser. Ofta arbetade han år efter år med enstaka poem tills han blev nöjd med det.

Jackie Hayden med sin bok om Dylan Thomas. Foto: Peter Nyberg
Jackie Hayden med sin bok om Dylan Thomas. Foto: Peter Nyberg

− I en tid då människor vanligtvis vill bli berömda utan att anstränga sig för mycket är det ovanligt att lägga ner sådan energi och kärlek i sitt konstnärskap. Det finns en gemensam kvalitet i deras verk som kommer från en djup inre begåvning, kärleken till ord och från den där oerhörda arbetskapaciteten.

Kvaliteten på arbetet tycks ha varit mycket viktigare än de materiella vinsterna från det, menar Jackie Hayden. Arbetet och kampen med materialet verkar ha varit en avans i sig.

− Här finns ett djup och en kvalitet i deras kreativitet som får människor att komma tillbaka och undersöka deras verk gång på gång.

Jag frågar när boken om Bob Dylan blir klar och Jackie Hayden svarar att den kommer att vara färdig om en vecka, att han känner att det får vara nog då. Man kan sitta och fila på formuleringar oändligt, men vid en given punkt, menar han, får det helt enkelt vara nog. Man tröttnar.

Höjdpunkterna i sin karriär anser han vara när han skötte marknadsföringen av Abba på Irland och när han knöt det då okända U2 till sitt skivbolag. Första halvan av sitt liv tillbringade han på skivbolag, andra halvan har han skrivit om musik, bokstavligen tusentals recensioner och intervjuer och tio böcker. Nu snart en till.

Vi avslutar samtalet och utanför krogen säger Jackie Hayden:

− Jag ser Bob Dylan och Dylan Thomas som nyckelfigurer i en helhet, en form av väv av musik och texter, som de inte kan lösgöra sig ifrån men som de också är helt centrala i.

Sedan går han tillbaka genom Tranåsnatten mot sin säng i Kraftverket.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

femton − 12 =