Meny Stäng

Dylan och Dylan: Ett samtal med Jackie Hayden

Bilderna av Jackie Hayden gör honom rättvisa, tänker jag när jag första gången möter en av Storbritanniens mest kända musikskribenter. Han är i Tranås under mars månad som resident hos litteraturcentrum och för att skriva klart en biografi om Bob Dylan.

Av Peter Nyberg

Jackie Hayden. Foto: Peter Nyberg
Jackie Hayden. Foto: Peter Nyberg

Bilderna av Jackie Hayden gör honom rättvisa, tänker jag när jag första gången möter en av Storbritanniens mest kända musikskribenter. Han står utanför Restaurang Ban Thai i mörkret och tittar på den bredvidliggande kioskens löpsedlar. Det är en liten man med ett karaktäristiskt utseende: de hängande ögonlocken, snedluggen och det vita skägget. Han är i Tranås under mars månad som resident hos litteraturcentrum och för att skriva klart en biografi om Bob Dylan.

Vi går in på restaurangen och sätter oss vid ett bord. Jag berättar att det förra året i samma hus som han bor i nu, som originellt nog kallas Kraftverket, bodde sex författare under Dylan Thomas International Literary Residency, apropå hans bok A Map of Love: Around Wales with Dylan Thomas.

– Jag upptäckte Dylan Thomas genom Bob Dylan och har alltid varit fascinerad av historien om hur Robert Zimmerman tog sitt artistnamn efter Dylan Thomas.

När Jackie Hayden började läsa Dylan Thomas fastnade han genast, i sådan grad att han började bes