Meny Stäng

Jag tänker på minst 19 saker när jag lyssnar på Lorentz Kärlekslåtar

Anton Wedding

Lorentz. Foto: Stian Ulveraker Hauger. CC BY-NC-SA 2.0
Lorentz. Foto: Stian Ulveraker Hauger. CC BY-NC-SA 2.0

I don’t know why I like it
I just do

”So emotional” – Whitney Houston

1.

I perioder blir jag besatt av musik på ett sätt som inte känns okej för någon som är 23 år gammal. Så var fallet när den svenske rapparen Lorentz släppte sitt första soloalbum Kärlekslåtar i början av sommaren. På fyllan försökte jag hajpa Lorenz för några oförstående fransmän. Jag rättade felaktiga Lorentz-texter på hemsidan Rap Genius. Jag googlade och frågade runt för att kunna plocka alla referenser i texterna och fick bland mycket annat reda på att:
• ”Patroning” är hiphopslang för att supa.
• Madi Banja är en artist som inte släppt något eget material men som medverkar på Ison & Filles ”Länge leve vi”. Han spelade i tio minuter på festivalen We Are Sthlm och man ska tydligen hålla ögonen på honom framöver. Nu verkar det som att han snart ska släppa en låt på Lorentz och Sakarias skivbolag.
• Den amerikanska hiphopartisten Kirko Bangz har gjort en låt som heter ”Drank In My Cup”.
• De flesta som har lyssnat på låten ”Mimosa del 2” verkar vara överens om att Lorentz rappar ”Göran Greider men med swag” och INTE, som jag först trodde, ”Göran Greider: man med swag”.
I någon mån är det också såhär det fungerar när jag är kär. Jag ägnar mig åt aktiviteter som utifrån skulle te sig helt meningslösa. Men jag får ut något av att lägga tid och kraft på det och detta något är viktigt.

2.

Lorentz & Sakarias debutalbum Vi mot världen handlar om hur duons drömmar om framgång har kommit att bli något som nu finns inom räckhåll för dem. På ett hiphopmanér som liknar Nicki Minajs eller Lil Waynes humoristiskt uppskruvade skrytsamhet skapar Lorentz och Sakarias sig själva som oslagbara rapkungar. ”De sa Lorre Lorelight du e ett underbaurn / 17 baby men baby jag e ju kung i staun / Baseline [brödernas skivbolag] skulle inte kunna ta en rast / Skulle inte kunna ta det lugnt en daug / Måsta maxa bara spurta typ som Gunde Svaun” rappar Lorentz på ”Lever min dröm”.

3.

Jag är musiken när jag lyssnar. Jag är texten när jag läser.

4.

Himlen är som mörkast när stjärnorna lyser starkast är Lorentz & Sakarias mer sansade andra album som sätter brödernas framgångar i kontrast till deras arbetarklassuppväxt. Kärleksfulla omnämnanden av en orolig mamma och av trogna vänner, deras ”team”, varvas av dito referenser till och omnämnanden av musik som de växt upp med.

5.

Kärleken är tätt förknippad med egot. När jag gör något för den jag älskar gör jag det för att jag vill bli älskad.

6.

Lorentz solodebut handlar precis som Lorentz & Sakarias två album om kärleken till musiken, till de närstående, till drömmarna. Men Kärlekslåtar behandlar också mer explicit den romantiska kärleksrelationen.

7.

Hiphopens jagkonstruktion handlar traditionellt om att mytifiera (skapa tilldragande fiktioner kring) rapparen, så som hen framträder som artist. Jagets sammansättning kan vara mer eller mindre komplext men under 2000-talet har många av de mest kommersiellt framgångsrika hiphop- och r’n’b-artisterna konstruerat allt mer motsägelsefulla jag. Typexemplet är Kanye West: en oantastlig Jesus-figur, men minst lika känslig som Goethes Werther. Drake och Beyoncé fungerar på liknande sätt även om deras mediepersonligheter inte är lika utpräglat megalomana och självömkande på samma gång.

Mytbildningen hos Lorentz är betydligt mer blygsam än den hos Kanye West. Men det finns tendenser som pekar mot förebilden. I ”Ingenting är för ingenting” på Kärlekslåtar rappar Lorentz:

 

Vi firar vi firar för ingenting eller för allting
Oh yeah, vi är här tills vidare men vi måste vidare
Och jag måste gå för tidigt härifrån
Och jag var redan sen hit när jag kom
Men ingenting är för inget

 

Raderna upprättar ett skrytsamt filter genom vilket resten av låten måste förstås: jaget i texten har viktiga saker för sig och kommer därför sent till festen och går tidigt.

I låten ”Welcome to Heartbreak” på Kanye Wests kärleksalbum 808s & Heartbreak rappar Kanye:

 

My god sister getting married by the lake
But I couldn’t figure out who I wanna take
Bad enough that I showed up late
I had to go ‘fore they even cut the cake
Welcome to heartbreak

 

Skillnaden mellan Lorentz och Kanye West ligger delvis i att Kanye är betydligt mer pessimistisk. Där Lorentz skryt bär på något lätt sorgset finns också en entusiasm inför hur långt musiken tagit honom. Kanye Wests skryt är förklätt i sorg. För honom är artistskapet och kändisskapet ett offer; en offentlig roll kopplad till ekonomiskt välstånd som upprättas på bekostnaden av kärlek. Denna skepsis uttrycks väldigt tydligt i de inledande tragikomiska textraderna i samma låt:

 

My friend showed me pictures of his kids
And all I could show him was pictures of my cribs
He said his daughter had a brand new report card
And all I got was a brand new sports car

 

Men skillnaden mellan Lorentz och Kanye West består också i att Kanyes texter överlag är mer narcissistiska. När Lorentz berättar om en relationskris i ”Allt från mig” handlar det om ”jag” och ”hon” (förutom i refrängen då den omtalade blir tilltalad: ”du”), men inramningen behandlar händelserna utan att göra anspråk på deras exklusivitet. Det finns ingen utpräglad föreställning som att situationen mellan ”jag” och ”hon” är unik.

 

Hon presentera inte mig för sitt ex
Och jag presentera inte henne för mitt ex
Och hon flippa direkt, hon flippa direkt
Gav mig inte ens en chans att be om ursäkt
Och hon ba jag drar
Jag ba okej ba dra
Men så […] hon komma tillbaks
Men jag ba nej dra
Och hon ba jag drar
Och jag ba nej kom tillbaks
Och så är det på ett tag
Kommer det här att bli bra?
Jag vet att det var fel av mig
Men jag vet att det var fel av dig
Jag tvekar inte på att ge dig hela mig
Men då måste jag få hela dig

 

Det nästan patetiskt vardagliga i situationen gör texten lätt att identifiera sig med. Ett bråk som är lika meningslöst som det är laddat med allt som utgör den aktuella relationen; ett kommunikationsfel som uppstår ur båda parters ovilja ett erkänna sina egna brister. Alla har upplevt det, om det så är i en familje-, vänskaps- eller kärleksrelation.

Där Lorentz känslomässigt framstår som en vanlig individ (visserligen med en ”egendesignad pinky ring” samt självförtroende och karriärsframgång som är lite större än de flestas) med patetiska problem, som inte desto mindre är viktiga, framstår Kanye West som en alien – en Ziggy Stardust i sneakers och guldkedjor. Ett av de tydligaste exemplen på detta är beskrivningen av en kärleksrelation i låten ”Heartless”, också den från 808s & Heartbreak:

 

In the night I hear them talk