Att leva med lagom mycket mossa – Vasas flora och fauna

Av Nina Östman

Vasas Flora och Fauna. Foto: Jussi-Virkkumaa.
Vasas Flora och Fauna. Foto: Jussi-Virkkumaa.

– Hur man kan kombinera rytm, melodi och lyrik så att de skapar något fungerande tillsammans är något som mer eller mindre alltid intresserat, säger Mattias Björkas, frontfigur i musikgruppen Vasas flora och fauna, en indiepopgrupp med rötter i de finländska Vasatrakterna. Ett band som hyllats i Svenskfinland och Sverige som det första i sitt slag att göra seriös musik med texter på lokal finlandssvensk dialekt. Björkas och jag möts en solig majdag i Helsingfors för att diskutera musik, lyrik och dialekt.

Vasas flora och fauna var till en början av en duo som förutom Björkas även inkluderade sångaren och pianisten Iiris Viljanen. Viljanen hoppade av bandet efter att duons första album Släkt med Lotta Svärd hade släppts i maj 2015, varefter Björkas fortsatte projektet. Han ackompanjeras numera av Tina Kärkinen på sång och Daniel Ventus på piano. Debutalbumet Släkt med Lotta Svärd består av elva spår, alla skrivna gemensamt av Björkas och Viljanen.


Läs hela essän om Vasas flora och fauna i tryckta nummer 28-29 av Populär Poesi genom att köpa lösnumret eller bli medlem här: Medlemskap.