Den sjungna poesin av en självständig musiker: En intervju med Clara Engel

Av Ricky Lindén

Clara Engel. Fotograf: Fiaz Farrelly.

Clara Engel är en gitarrist, låtskrivare, sångare och konstnär från Toronto, Kanada som i april 2016 släppte albumet Visitors Are Allowed One Kiss. Själv har hon definierat skivan som folk-noir och hymner i minimalistisk avant-blues. Aktiv i över tio år som soloartist har hon med sin säregna röst och hypnotiserande gitarrspel skapat låtar med poetiskt djup.

Tidigare skivor har bestått av Engels röst och gitarr som med jämna mellanrum kompats av olika musiker i Toronto, den här gången bidrog musiker från olika delar av världen, bland annat Aidan Baker, Armen Ra, Heidi Harris, Leah Dolgoy och Tsinder Ash. Instrumenten är många, som till exempel elgitarr, saxofon, marimba, xylophone, violin och theremin. Men arrangemangen är ändå minimalistiska, ofta väldigt ambienta och Engels gitarr står som en stabil grund för det hela.

– Gitarren har varit mitt huvudinstrument för att skriva låtar. Men processen är inte nödvändigtvis identisk. Många låtar börjar med en fras från mitt anteckningsblock som jag ideligen antecknar i när jag pendlar genom staden.


Läs hela reportaget om Clara Engel i tryckta Populär Poesi nummer 30-31 genom att bli medlem: Medlemskap