Finlandssvensk pop med känslor i fokus

Av Saga Mannila

Sandra Långbacka.

Artisten och låtskrivaren Sandra Långbacka från Helsingfors sjunger träffsäkert om samvetskval, självacceptans och den flyktighet som präglar livet hos en 24-åring. För henne har det inte alltid varit lätt att skriva för en bred publik, men valet att skriva på finlandssvenska står kvar.

Sedan barnsben har musik varit en stor del av Sandra Långbackas liv. I början mer som en hobby med folkmusik, sång, piano- och violinspelande, men när hon började studera vid Pop- och Jazzkonservatoriet och vid Sibelius-Akademin efter gymnasiet stärktes viljan av att själv få skapa sina egna låtar och uppträda med dem.

– Jag har spelat folkmusik på violin och till det hör det att lära sig improvisera och skapa eget. I högstadiet skrev jag redan egna låtar, men jag blev mer systematisk med mitt låtskrivande när jag började studera. Jag brukar definiera min musik som finlandssvensk pop med element från jazz, rock och elektronisk musik. Jag är ändå lite allergisk mot att kategorisera musik för det sätter vissa gränser.


Läs hela texten i tryckta nummer 32: Medlemskap