Meny Stäng

Why Can’t We Live Together? Om David Mancuso, The Loft och konsten att berätta en historia

Av Pedram Nasouri

Vad kännetecknar en utmärkt discjockey? Kanske att den spelar musik som får oss att börja dansa, men det skulle jag snarare säga kännetecknar en bra discjockey. För att göra en ytterligare distinktion, är en duktig discjockey en som på ett tekniskt skickligt vis manipulerar musiken och smälter ihop låtar för att bibehålla energin som får oss att fortsätta dansa. Men det som kännetecknar en utmärkt discjockey är snarare förmågan att med musiken berätta en historia. Du kanske kan få folk att dansa, men kan du få folk att skrika, skratta och till och med gråta? Kan du få dansarna att känna att du talar till dem – kan det till och med uppstå en dialog?

Dansgolvet har en inneboende kraft som få andra miljöer har i dagens samhälle. Modern konst är besatt av delaktighet, men ofta blir det artificiellt i jämförelse med dramatiken som kan uppstå på ett dansgolv under ideala omständigheter. Det saknar helt enkelt motstycke: ett utrymme för att få känna samhörighet där självmedvetenheten är som bortblåst, där man får bli ett barn igen och kan röra sig precis hur man vill. Där ingen dömer en, utan alla tillsammans för en kort stund blir en del av någonting större. Det kan låta som klyschor för oss, men för tidiga discjockeys som i slutet av 60-talet började experimentera och ana potentialen i måste det ha känts som att upptäcka elden: två stenar slogs ihop, en våldsam kraft tog form och det var svårt att tänka sig ett liv innan den.

Ändå är dansgolvets och discjockeyns historia inte en kanoniserad berättelse i det kulturella medvetandet. Kanske för att fester och klubbar har en temporär natur där det sista folk tänker på är att dokumentera, men det är inte förklaring nog. Det är också en historia som formats av marginaliserade grupper – svarta, latinos, homosexuella och queers, men som skrivits av någon helt annan. En historia, likt många andra, som snabbt blev kapad och kommersialiserad. Faktum är att det skulle dröja ända tills tidigt 2000-tal innan den tidiga diskotekskulturen blev ordentligt kartlagd i Tim Lawrence numera kultförklarade bok ”Love Saves The Day: A History of American Dance Music 1970-1979”. Huvudpersonen i boken är David Mancuso, som på senare år fått det erkännande han förtjänat som en av de tidiga revolutionärerna när det kommer till den moderna dans- och klubbkulturen. Mancuso representerar flera ytterligheter, både vad gäller hans filosofi kring hur man spelar skivor samt arrangerar en fest. På många sätt är de självaste antiteserna till det discoeran främst kanske förknippas med: det exklusiva kändistäta Studio 54, disco som ytlig, kommersiell musik och discjockeyn som egotrippad superstjärna. The Loft handlade om någonting helt annat, och är en nyckel för att förstå sambandet mellan 60-talets rockmusik, motkultur och ideal och 70-talets diskotekskultur. Men också hur berättandet och dialogen framför skivspelarna blev den nya standarden satt av denna unika plats i tiden.

Mancuso växte upp på barnhem och kom ensam till New York som 16-åring. Hippie-eran började nå sin topp, och mitt i årtiondets vindlande sociala förändringar var ett engagemang i medborgarrättsrörelsen givet, liksom fredsrörelsen och kampen för homosexuella och svartas rättigheter. Han livnärde sig på att putsa skor, gick ofta på fest och skulle snabbt, i brist på annan familj, få en bred och blandad vänskapskrets.  Även om ett nytt slags klubbliv började bubbla upp i staden så föredrog Mancuso så kallade rent parties – en slags hemmafest som populariserades av den svarta befolkningen i Harlem på 20-talet som inte hade råd med sina hyror. Mancuso skulle så småningom dra detta koncept längst av alla.

Det är svårt att idag föreställa sig att man som ung, fattig och föräldralös hippie kunde hyra en 500 kvadratmeter stor loftvåning i centrala New York, men i mitten av 60-talet när flera områden i staden avindustrialiserades var detta någonting som han så småningom snubblade över. Han var en av dem som var tidigast ute med detta revolutionerande sätt att bo, som givetvis öppnade upp för en mängd nya experimentella sätt att leva på. Hans hem skulle snabbt bli en samlingspunkt för hans vänner och diverse experiment med konst, musik, politik, yoga och syra. Mancuso hade deltagit i flera av den inflytesrika LSD-gurun Timothy Learys sammankomster, och var kraftigt influerad av hans läror. Han började ackompanjera de kollektiva tripparna med egenkomponerade blandband, som följde rusets dramaturgi med en mjuk början som steg till ett crescendo och sedan sänktes igen. Så småningom skulle dansen börja ta allt större plats, och Mancuso bestämde sig till sist för att göra om hela loftvåningen till ett gigantiskt dansgolv.

På alla hjärtans dag 1970 var för första gången ett hundratal personer inbjuda till det som blev The Loft. Mancuso hade med hjälp av sin vän Alex Rosner (som skulle bli en av världens främste klubbljudsinstallatörer) installerat ett överdimensionerat ljudsystem där musiken kom att låta bättre än den gjorde någon annanstans. Rummet var dekorerat med en julgran och taket fyllt av ballonger och en enorm discokula. (Belysningen var mycket dunkel – man skulle känna sig som ett barn i en livmoder.) Det fanns en stor buffé med mat, nötter och färskpressad juice. Väl på festen fick inga pengatransaktioner förekomma, utan allt ingick i det billiga inträdet som var satt så att alla hade råd att komma in. Mancuso ville själv inte vara discjockey, men blev naturligt den som fick ha ansvaret för musiken. Efter att inledningsvis ha blivit besviken över att inte kunna delta på festen, blev han snabbt chockad och förförd av hur kraftfullt alla svarade till musiken. Energin bara steg och steg, och uppenbarligen så kommunicerade han med dansarna, nästintill telepatiskt enligt honom själv. Det kändes som satt de pratade med varandra och gemensamt styrde i vilken riktning musiken skulle gå. Såhär beskriver han själv ögonblicket:

När ett plan ska lyfta finns det ett tillfälle när piloten bestämmer att hastigheten stämmer, då han drar upp spaken och – boom! – vi lämnar marken. Festen var precis så. Det kom till en punkt när det bara gick uppåt. Det hände inte omedelbart. Det tog tid. Men det hände. […] Det var väldigt barnsligt, väldigt fredligt, väldigt frigörande. Det verkade vara korrekt. Det reflekterade vad jag tyckte världen skulle handla om. Alla var där och vi var som en familj. Det verkade inte finnas några konflikter. Musiken hjälpte oss att nå dit. Musiken var nyckeln till att komma hem.

Så småningom öppnade Mancuso upp sitt hem varje lördag, och ägnade hela veckorna åt förberedelserna för nästa fest. De växte i popularitet och blev allt mer raffinerade men bibehöll en intim, familjär stämning – det var trots allt en persons hem, och de strikta, antikommersiella principerna tummades det aldrig på. Det gick endast att komma in om man var bjuden, och varje person fick ta med sig en utifrån som den var ansvarig för, som så småningom själv kunde få en inbjudan. Det växte organiskt och vid en punkt var det över 30 volontärer som jobbade heltid hela veckorna med allt från att blåsa ballonger, till maten och ljudtekniken. Det hölls absolut högsta nivå och standard på precis varenda detalj, för att skapa förutsättningarna för att mötas i musiken på det mest respektabla av sätt. Blandningen av människor försvann aldrig, åldersgräns existerade heller aldrig. Ur detta aktiva motarbetande av segregation skapades en särskild social progression – det absolut viktigaste med festerna enligt Mancuso. Runtomkring i staden exploderande samtidigt nattlivet. Nya droger, sexuell energi samt människor som kom ut och ville uttrycka sig skapade en ny situation. Alla ville dansa, och när de flesta barer stängde vid 3 fanns inte så många andra alternativ för den som ville fortsätta. På The Loft såldes ingen alkohol, och kunde därför hållas öppet betydligt längre än så. Oftast öppnade det vid midnatt och kunde fortsätta tills söndag eftermiddag. Men entusiasmen inför detta nya handlade inte bara om att människor ville festa hårdare, utan att det plötsligt var möjligt att festa i ett blandat sammanhang. Revolutionen skedde nu i slutna rum istäl