Eske K. Mathiesen – Att lyssna till lärkan

Av Rolf Zandén
ellerströms, 48 sidor

 

Ellerströms förlag har nu gett ut Eske K. Mathiesen diktsamling Att lyssna till lärkan i sin ”Lilla serie”. Diktboken är översatt av Jonas Ellerström.

Eske K. Mathiesen är född 1944 I Söderborg I Danmark. Han började skriva rimmade dikter som ung, vilka han illustrerade med egna teckningar. Han har givit ut 16 diktsamlingar.

Ofta är det naturen och vad som har att göra med naturen som är motivet i Eske K. Mathiesens dikter. Frånsett en och annan storm och vind är det lugna och harmoniska dikter han skriver. Tiden är något som följer med i dikterna: årstiderna, dygnen och tidvattnet vid havet bland annat.

Djuren återkommer ofta och då speciellt fåglarna, är det till att vara fågelskådare kanske frågar jag mig. Bland naturbilderna som man känner igen fälls en och annan roande fantasibild in till exempel att man rullar ihop landsvägen kring sitt finger, fäller ihop dikesrenen som en tumstock och stoppar ner västanvinden i byxfickan.

Texterna är aktiva, man stöter aldrig på någon stiltje i Mathiesens dikter, man känner en upptäckarglädje där känslan för naturen finns. Han lever sig in i naturen och beskriver dess uttryck, beskriver regnet, hur det strilar och plaskar och hur man känner sig som en snigel som kryper längs gatorna. Det känns som om det vore en erfarenhet hos honom. Man känner blötan längs gatorna och snigeln som lever i blötan:

Det regnar. Det strilar och plaskar. Dag efter dag,
timme efter timme. Likt skogssnigeln kravlar vi
omkring längs gatorna på väg att handla.

Även en och annan prosadikt förekommer i diktsamlingen. Här är det mest beskrivningar av miljöer i några danska orter och dess historia:

På ingen annan plats i Danmark är den blodigaste fasa och den renaste idyll så tätt sammanflätade som i Sundeved. Här vid Nordens Tempopyle utkämpades ett av den danska historiens grymmaste slag – grav vid grav på fälten står – och här syns också de vackraste blå glimtar mellan häckarna.

Det känns att Eske K. Mathiesen är en älskare av naturen. Han ger läsaren en vila med sina naturbilder. Det finns en tankegång i hans beskrivningar av naturen, livet och tiden, det finns en samhörighet en närhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 × fyra =