Jasim Mohamed – I din mun

Av Bo Bjelvehammar
Bokförlaget Edda, 95 sidor

 

Det är höstkänning, svalare morgnar, högre luft, lätta morgondimmor som går över åkrarna och de första solstrålarna gnistrar i spindelväv, det finns ett visst vemod i skördetröskornas arbete.

Höst stövlar in i vårluft På promenaden längs den mörka
bäcken ligger två uppfällda vingar, helt stilla
men med lysande färger
Jag inser att också fjärilar dör att ögonblicket då vi möttes
rymde även detta

Några längtar bort, till en annan stad eller ett annat land, andra tvingas av olika skäl att leva i exil i ett främmande land. Jasim Mohamed får energi från de två flodernas land, sumerernas tid och lertavlornas mysterier, men även från Paris och en svensk stad, utan namn. Han bygger upp en känsla, han målar upp en stämning med ljus, vatten, musik och maträtter. Medan ödlorna jagar varandra på muren och katterna vässar klorna, njuter alla av sardeller och rosmarin och den ständigt närvarande myntan, som är en bild för det lämnade landet. Med sin kryddiga, aromatiska doft ger den både minnen, färger och ljud och möjligen tankar kring en måltid med lamm.

Jasim Mohamed arbetar mycket med metaforer och liknelser, inte minst när han försöker ringa in och fånga fenomenet kärlek och paletten av lycka, sorg, saknad och gemenskap. På samma sätt sätter han upp motsatser som rörelse och stillhet. Hela diktsamlingen är en rörelse, det finns en omvänd paginering, när vi kommer till slutet, då upptäcker vi att vi är på dikt nummer ett. Då är cirkeln sluten och vi kan börja att leva ett nytt varv!

Denna meditativa ton och närvaro i livet, tillsammans med ett gott handlag med språket gör att detta är en lyrikbok att tycka om.

Jag släpper ut guds tid ur rummet
och hör förlustens andetag
I dig är jag du
Bortom dig är jag du
Din väntan är också Myntans