Lina Ekdahl – Diktsamling

Av Bo Bjelvehammar
Wahlström & Widstrand, 142 sidor

Titeln har en storslagen enkelhet och omslaget i blåvitt skapar trygghet och ger en vink åt Konsums blåvita varusortiment, som jag undrar om det finns kvar i butikerna, jag kan inte komma ihåg det, det har kanske bytts ut mot något trendigare? Lina Ekdahl uppmärksammar aktualiteter i vårt samhälle hon förvandlar detta och gestaltar det i poesins form, hon arbetar med samhällskritik. Flera av dikterna är tidigare publicerade.

Världen omkring oss rullar förbi i ett obestämt kaos, allt flimrar förbi, ofta utan spärrar och vi måste förhålla oss varje dag både till det ena och det andra, till varumärkesvärlden, till prinsessors bröllop, till solidaritet med andra och visa att vi tror på en bättre värld med gemenskap. Och vissa saker i denna samtidsorientering måste vi veta;

Här har man inte fått någonting gratis
här har inte någon fått någonting gratis
det finns inte någon som har fått någonting gratis
ingen har fått någonting gratis

Lina Ekdahl upprepar gärna, hon tar om och ältar sina förmaningar, hon är lekfull med orden, hon tänjer och bänder, vrider och vänder på formuleringarna, det är som att arbeta och sitta och fingra på ett gummiband. Inte sällan är hon träffsäker i sina iakttagelser om det som vi har omkring oss, ibland blir hon både väl pratig och omständlig. När hon i sina dikter berör människans blinda tro på det egna jaget och den osvikliga tilltron till den egna förmågan, då blir hon vass. I centrum för universum står den egna kroppen och den ska utsättas för alla tänkbara former av friskvård och egenvård. Och om det görs blir det mesta bra, annat som tillväxten sköter andra och det går också bra. Om du någon gång känner dig svag, så är det bara att rycka upp sig och komma igen. Du måste sköta dig och arbeta hårdare och träna snabbare! Om du tycker det verkar jobbigt, då finns det ett alternativ, lev livet långsamt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

20 − 11 =