Stanislaw Jerzy Lec – Ofriserade tankar: Aforismer

Rolf Zandén
ellerströms, 111 sidor

Ellerströms ger nu ut Stanislaw Jerzy Lecs samling aforismer. Han levde 1909–1966 och föddes i Lvov i Polen. Han debuterade med en dikt i tidningen Krakow.

I Ofriserade tankar är det två kapitel, ett med publicerade tankar och ett med opublicerade. Urvalet är gjort av Leonard Neuger och till dikterna finns 12 översättare.

Jerzey Lecs aforismer är ofta gåtfulla, det är inget tema det handlar om. De rör sig inom ett brett område. Man brukar säga att det svåra är att kunna säga mycket med få ord och hans aforismer är korta men har mycket att ge. De är skarpslipade lyriska stycken som rör sig på djupet.

Stanislaw Jerzy Lecs aforismer handlar ofta om livet , själen, tiden och visheten. Det är med känsla och vältänkta ord han behandlar sina områden. Det finns inget att tveka inför i hans texter, allting är klart, öppet, inget tvetydigt. Det är tankar med ett berikat innehåll som han förser läsaren med.

Han skriver att ”tanken är odödlig under förutsättning att den föds på nytt” och hos honom föddes ständigt nya tankar, de fanns där utan avbrott, alltså var tanken hos honom odödlig. Han skrev och han visste att sätta värde på orden. Det var väl valda ord i hans tankar. Hans texter är övertygande och de är lättlästa och lättförståliga. Han skriver ”vissa vill förstå det de tror på, andra vill tro på det de förstår”. Det finns inga gränser för hans tankars ämnen, allting är hos honom väsentligt. Han delar med sig av sina erfarenheter av livet och av verkligheten genom sina texter.

Det är texter där inget är osynligt, de ger en inspiration att leva i tankar. Det finns inget sovande det är aktivitet i hans texter utan avbrott. Hans tankar lever inte bara i nuet de är och kommer att vara ständigt aktuella. Det är texter med karaktär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tjugo + åtta =