Steinar Opstad – Den lyckligaste av alla ensamheter

Av Rolf Zandén 
ellerströms, 67 sidor

 

Ellerströms förlag ger nu ut Steinar Opstads diktsamling Den lyckligaste av alla ensamheter. Steinar Opstad är en av Norges mest omtalade poeter. Han debuterade 1996 med Tavler og bud och har sedan dess givit ut sex böcker. Översättning av Den lyckligaste av alla ensamheter och urvalet av dikter står Marie Lundquist för.

Det är dikter hämtade från senare produktion och även tidigare opublicerade dikter finns med. Det religiösa dyker upp emellanåt i Steinar Opstads texter. Kärleken, tiden och livet är något väsentligt för honom. Han bygger upp en tilltro till livet med det han skriver och det finns sällan något att tvivla på i hans texter. Någon ensamhet upplever man aldrig i hans dikter där finns alltid något levande som medverkar.

Det är människan som förekommer mest och där finns självklart kärleken och symbolen för den är rosen som upphöjs av författaren och som ofta återkommer:

I kärleken vet vi
att en ros är en ros
symbolerna ord
och att döden bor
i allt det vi vägrar att lära oss

I grundstämningen finns en känsla av närhet mellan himmel och jord. Diktaren rör med sina djupa dikter vid något gemensamt med läsaren. Han öppnar en känsla av rymd. Han skriver om poesins ärende:

Poesins ärende är eldens
och elden säger: att vinna allt är att förlora allt
därför skall den långsamma
kärleken överleva

Det är en tydlighet i Opstads dikter som aldrig går vilse. Texterna har en rymd av meningsfullhet, en tyngd som inte flyter bort. Det finns en äktheten som är väl synlig. Han öppnar ett inre landskap hos läsaren ett inre landskap av tankar. Man upplever en struktur i hans språk som fängslar.

Döden är emellanåt nämnd i Steinar Opstads dikter, den syns inte som någon fara eller skapar någon rädsla hos honom, det känns som han ser den som en vän då han skriver om den:

Jag saknar ord för döden
men avvisar den inte
Döden är en vän
i det saktmodigaste av alla liv

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

3 × 1 =