Camilla Kronholm – En kärlek så stor

Av Rolf Zandén
King Ink, 59 sidor

 

Att Camilla Kronholm vet vad kärlek är det intrycket får man då man läser hennes diktsamling En kärlek så stor och bokens tema är förstås kärleken. Det är Förlag King ink som står för utgivningen av hennes bok.

Camilla Kronholm börjar sin diktsamling med dikten ”Älskade” som ger en beskrivning av mycket som kärleken innehåller bland annat trygghet, famn, att glömma smärtan, kyssar och glädje.

Andra dikten ”Mindre” är motsatsen den första den ger en beskrivning av innehåll att sakna kärleken som smärta, ångest, sakna ögonkontakt, tomhet, ensamhet och tystnad. Det är ett överflöd av kärlek i Camilla Kronholms bok men ibland känns det som en osäkerhet att den ska ta slut hon skriver om stulen tid och stulna känslor:

Är så rädd att allt ska ta slut.
Jag vet att du är inte min.
Du är bara stulen tid.
Stulna känslor.
En dröm som aldrig kan bli.

Det växlar mellan värme och kyla i dikterna ”Där kylan marken kysst, låter du en bädd av kärlek värma mig”, men värmen har förstås övertaget. Även mellan ljuset och mörkret växlar det. Om man inte vet det så talar Camillas dikter om det att kärleken ger vila tack vare värmen, det lugna och trygga. Det är en säkerhet i Camilla Kronholms texter, det känns som en iver hos henne att lära ut vad kärlek är och visst har man lärt sig det då man läst hennes dikter, om man nu inte visste det innan.

I hennes texter finns en täthet som inte ger någon plats för vila men kärleken som finns där ger kraft. Och tiden, hur är det med den i kärleken:

När jag ser dig.
När jag ser bara dig.
Stannar all världens klockor.
Du är min i den tidlösa stunden

De 59 sidorna av kärlek i Camilla Kronholms diktsamling hinner man känna mycket av kärlek och värme något som vi behöver i dag. Det är en diktsamling att rekommendera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tre × fem =