Anja Utler – Utövat: En kurskorrigering

Av Rolf Zandén
Rámus, 102 sidor 

 

För att läsa Anja Utlers prosa krävs det att man tar tid på sig för att tänka det är inga texter för lata tankar. Hennes texter ställer stora krav på läsarens tankeverksamhet. Utövat: En kurskorrigering är Anja Utlers första prosabok. 2008 utkom hon med diktsamlingen Låga på svenska. Översättningen för den nyutkomna prosan står Linda Östergaard för och utgivningen bokförlaget Rámus.

Man vill kalla det mera för lyrik, prosadikter, än för prosa. Av texten blir man frustrerad som prosaläsare så jag rekommenderar: glöm prosa och tänk mer på lyrik då du läser Anja Utlers text. Det är en tät text men med en aktivitet som är stor och där det aldrig är något som står still aldrig något tomrum. Då man väl har kommit in i texten och har fantasin med sig men lämnar tiden då upplever man texten intressant och engagerande. Den har något att ge. I marginalen dyker det emellanåt upp små stycken som avbryter och stör läsningen och man undrar var de skall komma in.

Det är en jag-centrerad text där personen i texten är tidsmedveten och tiden kommer igen i olika former
den växlar i årstider, tider på dygnet, mörker och ljus. Man får en känsla av att personen är en kvinna som emellanåt lever i en förvirrad dröm.

Ofta redovisas oavslutade meningar med fragment av minnesbilder och rörelser. Man får en känsla av oro för tiden, en rädsla och osäkerhet men även en nyfikenhet där hos personen, bland alla beskrivningar av tiden och miljön.

Bilkörningen i ett stycke verkar något förvirrad, möjligen rör det sig om en nybörjare:

Efter ett par gångers förvirring och huvuden i full panik
har jag också förstått att bilens hastighet inte är den rätta.
Man tar ett beslut, det vill säga, man kryper ur världens
skal och står där

Det räcker med att man letar upp och läser bara något enskilt stycke i boken för att få ut mycket av läsningen. Men det gäller som sagt att ta det lugnt för att tänka och ta tid på sig. Det är knappast någon lättläst text som Anja Utler bjuder på, men ändå har den en del att ge för den som tar sig tid med läsningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

5 + 7 =