Carl Jonas Love Almqvist – Drömbilder: Songes och andra dikter

Av Rolf Zandén
ellerströms, 144 sidor

C J L Almqvists Drömbilder
C J L Almqvists Drömbilder

Första tryckningen av Almqvists Drömbilder gavs ut 1849 i andra delen av Törnrosas bok. Den innehåller ett femtiotal av hans dikter som ursprungligen var meningen som sångtexter och att även uppföras som små skådespel. Den nuvarande utgivningen står Ellerströms förlag för.

Det finns en religiös prägel i Almqvists Drömbilder där Gud, Jesus och änglar är något som han ofta återkommer till. Livet och döden är ett centralt ämne hos honom. I den rikliga och ljusa naturbeskrivningen med en friskhet där det känns som att det är högsommar är ängar, skogar och hav ett givet ämne i hans lyrik. Det finns hela tiden en aktivitet, en närhet i hans dikter som håller läsaren medveten om ett nu. Det är lättförståliga texter där det aldrig förekommer någon tvekan. Det öppnas en slags stilla drömstämning med dagdrömmar i hans bildrika dikter, med en försiktighet där aldrig någon hårdhet eller brutalitet förekommer. Man känner en öppenhet som för med sig en känsla av lugn och trygghet hos Almqvist. Det är en fascinerande och fängslande text med en romantik och längtan som slår igenom.

Almqvists dikt ”Dianoras klagan” ger ett smakprov av längtan:

Min fågel, jag klagar på dig
Säg, varför, varför, flög du ifrån mig?
Se, buren har jag ju öppnat?
Och fönstret har jag också öppnat:
säg, varför, varför då icke älska mig?

Man upplever en närvaro av en andevärld då man läser Almqvists dikter: det är en andevärld med lugn och vila. Allting känns så viktlöst lätt något av en oskulds rena liv i en tidlöshet.

Fredlighet, aldrig någon ondska. Det känns som det är bara att leva utan rädsla för hot. Man möter aldrig något främmande allting verkar så självklart fredligt. Drömbilder avslutas med ”De sju sångerna under tälten” och där ibland ”Änglarnas kallelse”:

Så sade ängeln:
Kom hit till lugna viken –
du skall få se vår båt
med så ljusblå segel på.
Vi skola segla bort till ett land
där du skall få bo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

tio + 10 =