Göran Greider – Och dagarna är som små sekel

Av Bo Bjelvehammar
Albert Bonniers Förlag, 224 sidor

Ibland har man en känsla av att Göran Greider finns överallt, som demonstrant, krönikör, ledarskribent, socialdemokrat, invigningstalare och poet i ett närmast maniskt aktivt liv. Men så är det inte alls i denna diktsamling, som växt fram under decennier. Nu möter vi en närmast stillsam medelålders man och hans liv, i dagboksliknande utsnitt från det förflutna, det babblandet nuet och på väg mot framtiden. Inför den uttrycker han en stillsam otålighet, men ändå en svag hoppfullhet.

Längs med självbiografiska stråk ges små handlingar och erfarenheter, närmast bibliska upplevelser. Kraften finns i det vardagliga och det alldagligt vanliga; en helgmålsringning, blommande liljekonvaljer, ett samtal utanför affären eller bekymmer för katten. Med dämpad förundran ser han på politik och ideologiska debatter, han ställer sig bredvid i stillhet.

I Göran Greiders två landskap Årsta i södra Stockholm och Dala-Floda i västra Dalarna ryms livet i hela universum, det är nog med att ta in dessa små fläckar. Och hålla reda på folk och annat.
Byar:

att få syn på folk,
att tyda gårdar
grindar öppna eller stängda,
fönster tända eller släckta,
brevlådor tömda
eller bräddfyllda.

Där är han träffsäker från sitt låga utsiktstorn; den nedskruvade, närmast meditativa tonen ger en vila och en skönhet, när du ska gå med som läsare, du får ha lite överseende med aningen svulstig pratpoesi ibland, där ordskålarna svämmar över. Men oftast är det ett klart och enkelt språk, som vattnet från den djupa gårdsbrunnen, inte sällan lämnar han ut ögonblick, som vi så väl känner, då blir han som en samtalsvän vid köksbordet.

Den elfte juni kommer äntligen sommarregnet.
Törstig jord, törstiga människor, törstig stad.
Sorl av regn genom öppen balkongdörr.

När dammet rörs av regnet luktar det mycket speciellt:
kall metall?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

elva + 3 =