Göran Strömqvist – Kartongerna på min vind

Av Rolf Zandén
Oppenheim förlag, 39 sidor

 

I Göran Strömqvists senaste diktsamling Kartonger på min vind får läsaren vara med om hur han upplever gamla minnen då han går igenom innehållen i kartongerna uppe på vinden. Det är Göran Strömqvists andra diktsamling han har även givit ut tre novellsamlingar. Oppenheims förlag står för utgivningen.

Det är tiden det gäller genom hela Göran Strömqvists texter och det är genom tiden som minnena kommer och genom minnena saknaden. Minnena är rikliga i hans texter. Det känns trångt, ja en hel värld av minnen som har fått utrymmen i kartongerna där de förvaras och de bara växer och växer till antalet och kanske är det prylar som väcker minnen som annars kanske skulle vara glömda.

Ibland känns det rörigt men det är en ständig rörelse bland alla minnena och det är ju intressant att se tillbaka. Det känns som det är en heltidssyssla att gå igenom alla dessa minnen.

Kartongen med förstagångssaker föder frukter för tankar som föder minnen:

Trångt i kartongen
så många förstagångssaker
den första cykeln
den första skoldagen
den första lögnen

”Det är en överlevnads stråk genom mina ögon, en påminnelse om överlevnadens pris som måste betalas” skriver Göran Strömqvist. Tiden är inte gratis var och en får ett speciellt betalningsvillkor, det känns i hans texter.
Det finns även kartonger där man kan hitta årstider och ”Sommaren” ger väl ett välkommet minne:

Kartongen full av fåglar
och bokstäver som mognat
för att älska
svalor susar förbi i jakt på vokaler
göken sitter på ett bindesträck och hoar

Det finns något monumentalt med alla dessa minnen det skapar en erfarenhet av tiden. I hans texter känns något av ett tvång det känns som minnena stänger för den som hamnat där där det inte finns någon frihet. Han öppnar sina kartonger och äter minnen, en måltid som tiden bjuder på.

Det är ett enkelt språk som Göran Strömqvist använder, lätt att förstå, aldrig några tvivel. Texten är tät, händelserna är packade och det känns som att det inte får vara någon paus. Att läsa Göran Strömqvists diktsamling gör att man väcks och letar bland sina egna minnen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

ett × tre =