Jesper Svenbro – Krigsroman

Av Bo Bjelvehammar
Albert Bonniers Förlag, 57 sidor

 

Det är en förbryllande, episk titel på denna diktsamling, som innehåller ett tjugotal prosalyriska stycken. Jesper Svenbro följer den inriktning, som han har haft i sina senaste diktsamlingar, tilltalet är personligt och ansatsen är självbiografisk, han har haft berättelsen länge och nu känner han ett tvång att lägga fram den;

Jag har gått så länge och burit på hans berättelse
att mitt tålamod är slut
och trots att signalerna från marken inte heller nu är de rätta
och väl aldrig ska bli det
fattar jag härmed beslutet att våga språnget
mot den stor öppna gläntan med kodnamnet Vinaigrette.

Att våga är att vinna berättelsen, möjligen inte hela, men skärvor av den. Nu gäller det hans svärfar, Francois Llavador, som växte upp i Alger, men utbildat sig till fallskärmsjägare i Skottland. Vi är i slutet av kriget och britterna luftlandsätter styrkor i Lyon, och där finns han med. Francs Llavadors liv ringas in, vi får möta hans kamrater och senare hans möte med kärleken i Skottland. Jesper Svenbro ägnar sig åt ett karteringsarbete, han försöker göra rekonstruktioner av ett liv och en händelsekedja, där det inte finns dokument eller källor, söker han ihärdigt, men han får ändå nöja sig med det ofärdiga och med det ofullständiga. Vi får möta befrielsen av Lyon och en ny luftlandsättning i Holland, där de möter de framryckande kanadensarna.

Hur var det den där septemberdagen 1944 i Lyon? Fallskärmsjägarna verkar nöjda, där de står framför den stulna skåpbilen med påskriften Les Privés D ´Amour.

Det hade regnat hela morgonen när de söderifrån
tog sig in i Lyon.

I april 1945 tar Francois Llavador tåget från London till Glasgow till sin skotska fästmö, en månad senare är de förlovade. Ett lyckligt slut på en dramatisk berättelse, som inte vill lyfta i poesins kläder, den är alltför stram och sval i sin lyriska klangfärg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

14 − 8 =