Roy Isaksson – Släpljus och vingar

Av Rolf Zandén
Celanders Förlag, 96 sidor

 

Släpljus och vingar är Roy Isakssons 5 diktsamling utgivningen står Celanders förlag för. Det är en diktsamling där livet, naturen och tiden är något väsentligt. Här är texten rengjord från onödiga ord.

Roy Isakssons texter är enkla och lätta att förstå och mycket är taget ur vardagen och minnet.Det är avskalade texter där de onödiga orden är sällsynta. Man brukar säga att man skriver som man tänker och här kommer erfarenheten fram och att den inte saknas hos Roy Isaksson känner man tydligt. Han går tillbaka i tiden där minnena finns kvar, mörka och ljusa. Det är dikter som dokumenterar. Det är texter som gör tydliga beskrivningar, de ger bilder av en verklighet. Man känner att tiden är närvarande.

Diktsamlingen börjar med dikten om minnen från en nedlagd station:

Vi väntar på ett tåg. Rälsbussens krängande rödgula korg.
Dieseldoften som stannar en minut och tystar svalornas
singlande kvällsskrik.
Vi väntar på ett tåg. Kapten Miki ska finnas ombord.
Och här sitter bondlandets Windy och Salasso, djuriskt
trofasta.

Man upplever en självklarhet genom Roy Isakssons texter, man känner att det ligger en sanning där. Det är aldrig något tvivel, det finns alltid en säkerhet hos honom. Det finns en rymlighet i det han skriver, luften känns klar.

Det känns som ett ständigt sökande i det förflutna, det är något av en ensamhet som råder. Man upplever ett famlande efter något. Tiden finns där i olika stadier, det är årstider, dygnet, åldern, födelsen och döden. Känsla av ensamhet väcks då de olika generationerna tas upp: far, morbror, farfar, de finns kvar men bara i minnet nu.

Naturen har fått en stor plats hos Roy Isaksson. Det är bildrika scenerier av naturen där djuren spelar en stor roll:

Katten lapar sol. Talgoxen tar ständigt sats, snärtar genom
luften. Som hjärtats dubbelslag.
Att man kan höra sitt innersta i landskapet, alla dessa
verksamheter. Verksamheter.
Ett övervintrat påfågelsöga i uthusets skugga. Slår
plötsligt ihop sin tropiska vingprakt och blir ett med jordens
svärta.

Det finns inget avbrott i Roy Isakssons dikter, det är inget sovande, det är en ständig koncentration på nuet och det förgångna, på att vara och det som varit. Det känns som de finns kvar här nu, de personer han beskriver som nu bara finns i minnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

nio + sju =