Åke Heed – Närbilder

Av Rolf Zandén
Vulkan (Eget förlag), 71 sidor

 

Åke Heed ger nu ut sin diktsamling Närbilder på 71 sidor med vardagliga händelser och iakttagelser. Det är enkla och lättfattliga dikter, det behövs inte några djupare funderingar för att förstå. Även några prosadikter finns med. Åke Heed har givit ut sin bok genom Vulkan.

Då man läser Åke Heeds dikter upplever man en ständig närhet och man känner då att boken har fått en passande titel: Närbilder. Det är en närhet till vardagen och händelserna där, naturen finns också nära i hans texter. Det är sällan några överraskningar, det finns inget att upptäcka, man känner igen sig i det mesta. Texten känns som en självklar.

I Åke Heeds beskrivningar blir naturen legitimerad. Från naturen är det mycket som tas upp bland annat fåglarnas kör:

Körsången strömmar
ur talrika fågelstrupar
utifrån ön en bit bort
Fyller luftrummet
rullar över vattnet
in i hörselgångarna
Detta att naturen
ändå förmår överrösta
vårt evinnerliga
vardagsbuller

Även en beskrivning av havet och dess temperament och en varierande himmel finns med i Heeds naturbeskrivningar. Det känns monumentalt och fängslande.

Det är sällan man upplever något övernaturligt i Åke Heeds dikter, man tror på det mesta av det han skriver. Ibland blir det alltför enkelt och lättfattligt i hans beskrivningar, man önskar att det fanns mera engagemang för läsarens tankar och fantasi.

Det råder en nutid genom hela Åke Heeds diktsamling, sällan något kommande eller förgånget. Tiden har en stor plats i texten. Årstiderna varierar tillsammans med de händelser som följer i naturen, man upplever en verklighet, en föreställning med rörelse.

Innehållet är stort och där finns en tyngd med öppenhet och ordning, aldrig något lågmält eller någon tvekan. Det är levande, aldrig någon stiltje eller pausar, det känns som en befrielse från det bundna. Om man inte är vaken och medveten så är möjligheten sto att man blir det då man läser Åke Heeds dikter och man läser gärna om dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

åtta + 17 =